26. 10. 2025
Autor: Olga Vařilová
Pražský šunkový guláš s knedlíkem
zdroj: Recepty 24/7


Poznejte chuť Prahy s ⁢tímto autentickým receptem⁢ na pražský ‍šunkový guláš s knedlíkem. Pokračujte ⁣v čtení a naučte⁣ se, jak připravit tento tradiční‌ český pokrm s bohatými chutěmi ⁣a aromaty. Recept ⁢je jednoduchý na ⁢přípravu a jistě zaujme ⁤všechny milovníky české kuchyně.

Suroviny

  • 600 g vepřové ⁢šunky
  • 3⁢ středně⁢ velké cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce sladké papriky
  • 1 lžička⁤ mletého ⁢kmínu
  • sůl a pepř podle chuti
  • 2 lžíce ‍hladké mouky
  • 1 lžíce sádla
  • 1⁤ lžíce rajčatového protlaku
  • 1 litr hovězího vývaru
  • 2 kyselé okurky
  • 1⁤ lžičku majoránky
  • 200 g uzeného masa
  • 1 podkova⁤ klobásy

Na knedlíky:

  • 500 g‍ polohrubé mouky
  • 1 ‍vejce
  • 250 ml mléka
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička droždí

Postup

Na začátek si připravíme všechny potřebné suroviny.Vepřovou šunku‍ nakrájíme na kostky,‌ cibuli a ​česnek ⁢na jemno.Uzené maso ​a klobáse také nakrájíme.

Na sádle orestujeme cibuli dozlatova, poté přidáme česnek ⁤a předem ​nakrájenou vepřovou šunku. Mícháme, dokud maso nezhoustne ​a ⁤nedostane⁢ zlatavou ‌barvu. Poté přidáme​ mletý kmín, ⁢sladkou⁢ papriku a dobře promícháme.

Následně přidáme mouku‍ a vše pečlivě promícháme, abychom⁢ vytvořili jemnou​ směs, ⁢do⁢ které‌ pak vmícháme⁣ rajčatový protlak. ⁢Po chvíli zalijeme hovězím ⁤vývarem, přidáme majoránku, sůl a‌ pepř ⁢a⁢ necháme​ vařit cca ⁤30 minut.

Mezitím‍ si můžeme připravit knedlík. Mouku smícháme s⁢ cukrem, ​solí⁤ a⁤ droždím. Vytvoříme​ důlek a​ do ⁢něj vlijeme teplé⁣ mléko‌ a ‍přidáme vejce.​ Vše spojíme⁤ do hladkého těsta,které ‍necháme cca 15 minut kynout. Poté těsto rozdělíme na dvě⁤ části ‌a vytvoříme z nich válečky,‌ které ​zabalíme do plátenu ⁢a uvážeme. Vaříme ve vroucí vodě cca 25 minut.

Vývar,⁤ ve kterém se mezitím vařil guláš,‌ zahustíme ‌směsí mouky a vody. ⁢Pak do něj⁣ přidáme nakrájené uzené maso, klobásu ‌a kyselé okurky. Vše ‍ještě ​krátce ​povaříme.

Poté knedlíky ​vyjmeme z vody, odstraníme⁤ plátno a necháme chvíli ⁤odpočinout. Pak je nakrájíme a⁣ servírujeme s gulášem. ⁤Pražský ​šunkový guláš s knedlíkem je hotov. Dobrou chuť!

Tento⁤ recept⁤ je ​jednoduchý ⁣a pokud ⁢budete postupovat podle instrukcí, určitě ‍se vám‍ Pražský šunkový guláš s‍ knedlíkem podaří. Je too⁢ klasické české⁣ jídlo, které je‌ oblíbené nejen u ​nás,​ ale i v zahraničí.⁣ Vynikající chuť ‍tohoto ​guláše ⁣je dána​ kombinací vepřové šunky, uzeného ‍masa a ⁢klobásy a⁢ samozřejmě skvělé ‌chuti ⁤domácích knedlíků.




Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář