20. 9. 2025
Autor: Olga Vařilová
Sojový guláš s bramborami
zdroj: Recepty 24/7


Vyzkoušejte tento zdravý recept na sojový guláš s bramborami. Snadný a chutný veganský⁢ alternativ klasického guláše,⁣ který je výživný ‌i sytící. ‌Perfektní volba pro milovníky ⁢rostlinné stravy a touhy po nových chutích.

Suroviny

  • 250g⁣ sójového masa
  • 3 středně velké brambory
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 červená paprika
  • 1 lžíce⁣ sladké papriky
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička‍ mleté papriky
  • 1 lžička​ sůl
  • 1/2 lžičky ‌mletého‍ kmínu
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • olej​ na ⁤smažení
  • petržel na ozdobu

Postup

Nejprve si připravíme⁤ sójové maso. Sójové maso ⁢zalijeme‍ vroucí vodou⁤ a ‍necháme 10-15 minut odstát.⁤ Poté ho sceďte a důkladně vymačkejte, aby ⁣z něj odešla⁢ veškerá přebytečná⁣ voda.

Brambory​ oloupeme a nakrájíme na menší kousky.Cibuli oloupeme‍ a nakrájíme na drobno. Papriku ⁣omyjeme, ⁢zbavíme jadérek a nakrájíme na⁢ proužky.

Na pánvi​ si ‌rozehřejeme⁢ trochu oleje a osmahneme ‌na⁤ něm cibuli ‌a česnek. Přidáme nakrájenou papriku a nastrouhané brambory. Promícháme a‌ necháme chvíli restovat, dokud se zelenina nerozpustí.

Přidáme sójové maso ⁤a⁣ necháme ‍chvíli restovat. ⁤Poté přidáme sladkou ⁢papriku,​ mletou papriku,​ kmín, ⁤sůl a mletý kmín. ‍Vše důkladně‍ promícháme.

Přilijeme rajčatový protlak a zalijeme vodou tak, aby‍ bylo všechno ponořené. ⁣Vaříme pod⁢ pokličkou​ asi 20-30 ‍minut, ‌nebo dokud brambory nezměknou.

Pokud ​je guláš⁤ příliš řídký, můžeme ⁤ho zahustit trochou hladké mouky rozpuštěné ‍ve vodě.

po uvaření necháme ‍guláš ‍chvíli odstát, aby chutě zapadly a pak můžeme podávat. Podáváme ​posypané nasekanou petrželkou.

Tento ‍sojový guláš s bramborami je skvělou alternativou klasickému‌ masovému guláši​ a určitě ​potěší ⁤nejen vegetariány, ‍ale i všechny milovníky dobrého jídla. Dobrou​ chuť!




Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář