
Vyzkoušejte tento zdravý recept na sojový guláš s bramborami. Snadný a chutný veganský alternativ klasického guláše, který je výživný i sytící. Perfektní volba pro milovníky rostlinné stravy a touhy po nových chutích.
Suroviny
- 250g sójového masa
 - 3 středně velké brambory
 - 1 cibule
 - 2 stroužky česneku
 - 1 červená paprika
 - 1 lžíce sladké papriky
 - 1 lžička kmínu
 - 1 lžička mleté papriky
 - 1 lžička sůl
 - 1/2 lžičky mletého kmínu
 - 1 lžíce rajčatového protlaku
 - olej na smažení
 - petržel na ozdobu
 
Postup
Nejprve si připravíme sójové maso. Sójové maso zalijeme vroucí vodou a necháme 10-15 minut odstát. Poté ho sceďte a důkladně vymačkejte, aby z něj odešla veškerá přebytečná voda.
Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky.Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Papriku omyjeme, zbavíme jadérek a nakrájíme na proužky.
Na pánvi si rozehřejeme trochu oleje a osmahneme na něm cibuli a česnek. Přidáme nakrájenou papriku a nastrouhané brambory. Promícháme a necháme chvíli restovat, dokud se zelenina nerozpustí.
Přidáme sójové maso a necháme chvíli restovat. Poté přidáme sladkou papriku, mletou papriku, kmín, sůl a mletý kmín. Vše důkladně promícháme.
Přilijeme rajčatový protlak a zalijeme vodou tak, aby bylo všechno ponořené. Vaříme pod pokličkou asi 20-30 minut, nebo dokud brambory nezměknou.
Pokud je guláš příliš řídký, můžeme ho zahustit trochou hladké mouky rozpuštěné ve vodě.
po uvaření necháme guláš chvíli odstát, aby chutě zapadly a pak můžeme podávat. Podáváme posypané nasekanou petrželkou.
Tento sojový guláš s bramborami je skvělou alternativou klasickému masovému guláši a určitě potěší nejen vegetariány, ale i všechny milovníky dobrého jídla. Dobrou chuť!



