14. 9. 2025
Autor: Olga Vařilová
Rizoto s hřiby a parmezánem
zdroj: Recepty 24/7


Užijte⁣ si ⁣podzim ​s lahodným⁤ rizotem s hřiby a parmezánem.⁢ Připravte si tento jednoduchý a ​rychlý recept plný chuti a vůní. ⁢Luxusní hřiby‌ doplněné o⁤ lahodný parmezán vás⁣ zahřejí ⁤v chladném podzimním dni. ‌

Rizoto je jídlo inspirované‌ italskou ⁣kuchyní, které zahrnuje použití krátké odrůdy rýže a většinou také parmezán. Do ⁤rizota lze přidávat různé druhy zeleniny,‌ masa⁣ a hub⁢ pro různé chutě a textury. V tomto receptu budeme ​připravovat rizoto s hřiby a ⁣parmezánem.

Tyto ⁤dvě ingredience jsou hlavní ⁢chutí ​onoho rizota‍ a dokonale se doplňují. Zatímco hřiby‍ přidávají svou jedinečnou chut‘ ⁤a texturu,⁤ parmezán‌ dodává jídlu ‍bohatou a krémovou konzistenci. ‌Přidáním česneku,cibule a bylinek si můžete‍ být jisti,že toto rizoto bude plné chutí.

Suroviny

  • 1 velká ⁣cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 200g hřibů
  • 200g ‌Arborio rýže
  • 1​ lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce⁢ másla
  • 1 sklenice bílého vína
  • 1 litr houbového vývaru
  • 50g nastrouhaného parmezánu
  • čerstvý⁣ tymián nebo ⁢petržel k dozdobení
  • sůl a pepř dle‍ chuti

Postup

  1. Nejprve očistěte ‌hřiby a nakrájejte ​je na plátky. Cibuli ⁣a česnek také nakrájejte nadrobno.
  2. Poté ​si vezměte ⁤velkou pánev a na středním​ ohni rozpalte⁤ olivový olej a máslo. Přidejte cibuli a ⁢česnek​ a orestujte je, dokud nejsou zlatohnědé.
  3. Přidejte houby a orestujte ‍je, dokud⁤ nezačnou uvolňovat ​své šťávy. Mělo by to trvat asi 5 minut.
  4. Poté ⁣přidejte rýži a vařte, dokud není skleněná. Přidejte víno ​a‍ vařte,dokud⁣ se téměř ​úplně neodpaří.
  5. Nyní pomalu začněte přidávat houbový⁣ vývar,asi půl šálku najednou. Po ⁣každém přidání počkejte, dokud⁤ rýže‌ vývar úplně nenasaje, než přidáte další.
  6. Opakujte ​tento proces, dokud rýže není⁢ měkká,⁢ ale stále má nějaký „kus“.Mělo by to trvat asi ​20 minut.
  7. Na závěr přidejte parmezán a důkladně promíchejte. Dochutíme‌ solí, pepřem a bylinkami.
  8. Podávejte teplé,posypané dalším parmezánem a nasekanými bylinkami.

Toto rizoto⁢ s hřiby⁤ a parmezánem​ je skvělým hlavním jídlem, které můžete podávat se salátem ‌nebo pečeným masem. Také to funguje dobře jako bohatý⁣ předkrm pro speciální večeře. ‌bez ohledu ⁤na ⁢to, ⁤jak se rozhodnete ⁢to‌ podávat, ‍jsem si jistý, že ⁢si tento recept zamilujete!

Můžete také⁤ experimentovat s různými ‍typy hub ⁣a sýrů v tomto receptu. Hřiby mohou⁢ být ⁢nahrazeny jinými houbami, jako jsou šiitake,⁢ portobello nebo‌ dokonce bílé ⁣button⁢ houby. Parmezán také může být nahrazen gruyerem, pecorinem nebo jakýmkoli⁤ jiným tvrdým sýrem, který máte​ rádi. buďte kreativní ⁣a ​pusťte⁢ se do vaření!




Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář