
Užijte si podzim s lahodným rizotem s hřiby a parmezánem. Připravte si tento jednoduchý a rychlý recept plný chuti a vůní. Luxusní hřiby doplněné o lahodný parmezán vás zahřejí v chladném podzimním dni.
Rizoto je jídlo inspirované italskou kuchyní, které zahrnuje použití krátké odrůdy rýže a většinou také parmezán. Do rizota lze přidávat různé druhy zeleniny, masa a hub pro různé chutě a textury. V tomto receptu budeme připravovat rizoto s hřiby a parmezánem.
Tyto dvě ingredience jsou hlavní chutí onoho rizota a dokonale se doplňují. Zatímco hřiby přidávají svou jedinečnou chut‘ a texturu, parmezán dodává jídlu bohatou a krémovou konzistenci. Přidáním česneku,cibule a bylinek si můžete být jisti,že toto rizoto bude plné chutí.
Suroviny
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 200g hřibů
- 200g Arborio rýže
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 1 sklenice bílého vína
- 1 litr houbového vývaru
- 50g nastrouhaného parmezánu
- čerstvý tymián nebo petržel k dozdobení
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Nejprve očistěte hřiby a nakrájejte je na plátky. Cibuli a česnek také nakrájejte nadrobno.
- Poté si vezměte velkou pánev a na středním ohni rozpalte olivový olej a máslo. Přidejte cibuli a česnek a orestujte je, dokud nejsou zlatohnědé.
- Přidejte houby a orestujte je, dokud nezačnou uvolňovat své šťávy. Mělo by to trvat asi 5 minut.
- Poté přidejte rýži a vařte, dokud není skleněná. Přidejte víno a vařte,dokud se téměř úplně neodpaří.
- Nyní pomalu začněte přidávat houbový vývar,asi půl šálku najednou. Po každém přidání počkejte, dokud rýže vývar úplně nenasaje, než přidáte další.
- Opakujte tento proces, dokud rýže není měkká, ale stále má nějaký „kus“.Mělo by to trvat asi 20 minut.
- Na závěr přidejte parmezán a důkladně promíchejte. Dochutíme solí, pepřem a bylinkami.
- Podávejte teplé,posypané dalším parmezánem a nasekanými bylinkami.
Toto rizoto s hřiby a parmezánem je skvělým hlavním jídlem, které můžete podávat se salátem nebo pečeným masem. Také to funguje dobře jako bohatý předkrm pro speciální večeře. bez ohledu na to, jak se rozhodnete to podávat, jsem si jistý, že si tento recept zamilujete!
Můžete také experimentovat s různými typy hub a sýrů v tomto receptu. Hřiby mohou být nahrazeny jinými houbami, jako jsou šiitake, portobello nebo dokonce bílé button houby. Parmezán také může být nahrazen gruyerem, pecorinem nebo jakýmkoli jiným tvrdým sýrem, který máte rádi. buďte kreativní a pusťte se do vaření!

