12. 9. 2025
Autor: Olga Vařilová
Kachna à la orange
zdroj: Recepty 24/7






Vyzkoušejte recept ‌na kachnu‌ à‍ la orange v češtině. Naučte se,jak připravit toto‍ tradiční francouzské jídlo⁤ s chutnou pomerančovou omáčkou.‌ Vynikající ⁣volba​ pro speciální⁣ příležitosti, víkendový oběd ⁣nebo sváteční​ hostinu.

Suroviny

  • 1 ‌celá kachna
  • Sůl ​a pepř dle⁣ chuti
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 velká ‌pomeranče
  • 1/2 šálku pomerančového⁤ džusu
  • 1/3⁣ šálku granulovaného cukru
  • 1/3 šálku bílého​ vinného ‍octa
  • 1/4⁢ šálku Grand Marnier
  • 1/4 šálku⁤ konzervovaných pomerančových kůstek
  • 1/2 šálku vývaru z drůbeže
  • 2 lžíce másla

Postup

Nejdříve předehřejeme troubu⁢ na 180 °C.⁤ vezmeme si kachnu, vyjmeme⁣ z ní​ vnitřnosti a důkladně‌ ji osušíme.‍ Potom ji zevnitř i z venku důkladně osolíme a opepříme dle chuti a vložíme do ‍pekáče.

Kachnu potřeme olivovým ‌olejem a přendáme do trouby. Pečeme přibližně ​2 hodiny‌ nebo do chvíle,⁤ kdy je ​kachna pevná na dotek a pokožka⁢ je ⁣krásně křupavá. Během pečení je dobré​ kachnu občas přelít výpekem,⁢ aby byla maso‌ hezky šťavnaté

Zatímco se⁣ kachna⁤ peče, můžeme začít připravovat ​omáčku à la orange. Nejdříve⁢ nastrouháme‌ kůru z pomeranče a pomeranč poté ‍rozkrojíme a vymačkáme‌ šťávu. Dáme stranou pro pozdější použití.

V⁢ malé pánvi pak ‌smícháme ⁢granulovaný cukr a ⁤bílý vinný⁤ ocet. necháme‌ na⁣ mírném ​ohni, dokud se cukr ‍úplně nerozpustí. Poté zvýšíme teplotu na střední a vaříme dalších ⁢15 minut, ⁤než omáčka ⁢zhoustne a získá karamelovou ​barvu. Pak do karamelu zlehka vmícháme pomerančovou šťávu, pomerančový⁢ džus a Grand Marnier.

Po tom, co nàyše omáčka mírně ⁣zhoustne, přidáme ‌do ní‍ vývar ‍z drůbeže, ‍pomerančovou kůru ⁤a konzervované pomerančové ⁢kůstky. Mícháme neustále, dokud⁢ omáčka nepřijme konzistenci sirupu, pak jí dáme stranou.

Když je kachna hotová, vyndáme​ ji z trouby a necháme ji​ odpočívat asi 15​ minut‌ před tím, než ji ⁤nakrájíme.Poté ji zalijeme omáčkou à la orange a⁢ podáváme.

Kachna à la orange se nejlépe hodí s bramborovou‍ kaší nebo rýží, kterou​ můžeme také polévat‍ karamelovou pomerančovou⁢ omáčkou. ⁣Po⁣ tomto ‌kulinářském zážitku, si jistě oblíbíte tuto francouzskou klasiku,⁣ ať už jste gurmán nebo ⁣jen milovník kvalitního jídla.

ona na tomto ​jídle⁢ je, že si můžete ​připravit.