10. 9. 2025
Autor: Olga Vařilová

zdroj:
Recepty 24/7
Vyzkoušejte recept na cviklu s černou čočkou – zdravý a výživný pokrm plný vitamínů a bílkovin. Perfektní volba pro vegetariány i milovníky zdravé kuchyně.Dozvíte se, jak správně připravit čočku a jak ji sladit s chutí cvikly.
Suroviny
- 1 velká červená červená cvikla
- 200g černé čočky
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce octa
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého červeného pepře
- Sůl a pepř podle chuti
- čerstvá petržel na ozdobení
Postup
- Nejprve oloupejte a nakrájejte cibuli a česnek na jemné kousky.
- Cviklu očistěte, oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
- V hrnci svařte černou čočku podle návodu na obalu.
- V hluboké pánvi zahřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli a česnek, dokud nebudou sklovité.
- Přidejte nakrájenou cviklu a dochuťte octem, kmínem, koriandrem a červeným pepřem.
- Osolte a opepřete podle chuti a dušte pod pokličkou asi 15 minut,dokud cvikla měkce nezměkne.
- Když je černá čočka uvařená, přidejte ji do pánve s cviklou a promíchejte.
- V případě potřeby přidejte trochu vody nebo vývaru a vařte ještě asi 5 minut, aby se chutě propojily.
- Nakonec ochutnejte a přidejte další koření nebo sůl a pepř, pokud je to zapotřebí.
- Podávejte horké posypané nasekanou čerstvou petrželí.
Tento recept na cviklu s černou čočkou je skvělou alternativou k tradičním salátům nebo polévkám. Kombinace chutí a struktur červené cvikly a černé čočky udělá z tohoto jídla skutečný lahůdku. Vyzkoušejte tento recept a překvapte své chuťové buňky novými dobroty!

