10. 9. 2025
Autor: Olga Vařilová
Cvikla s černou čočkou
zdroj: Recepty 24/7


Vyzkoušejte recept na cviklu s černou čočkou – zdravý a výživný pokrm plný vitamínů a bílkovin. Perfektní volba pro vegetariány i milovníky zdravé kuchyně.Dozvíte se, jak správně připravit čočku a jak ji sladit s chutí cvikly.

Suroviny

  • 1 velká červená červená cvikla
  • 200g černé čočky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mletého červeného pepře
  • Sůl a pepř podle chuti
  • čerstvá petržel na ozdobení

Postup

  1. Nejprve oloupejte a nakrájejte cibuli a česnek na jemné kousky.
  2. Cviklu očistěte, oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
  3. V hrnci svařte černou čočku podle návodu na obalu.
  4. V hluboké pánvi zahřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli a česnek, dokud nebudou sklovité.
  5. Přidejte nakrájenou cviklu a dochuťte octem, kmínem, koriandrem a červeným pepřem.
  6. Osolte a opepřete podle chuti a dušte pod pokličkou asi 15 minut,dokud cvikla měkce nezměkne.
  7. Když je černá čočka uvařená, přidejte ji do pánve s cviklou a promíchejte.
  8. V případě potřeby přidejte trochu vody nebo vývaru a vařte ještě asi 5 minut, aby se chutě propojily.
  9. Nakonec ochutnejte a přidejte další koření nebo sůl a pepř, pokud je to zapotřebí.
  10. Podávejte horké posypané nasekanou čerstvou petrželí.

Tento recept na cviklu s černou čočkou je skvělou alternativou k tradičním salátům nebo polévkám. Kombinace chutí a struktur červené cvikly a černé čočky udělá z tohoto jídla skutečný lahůdku. Vyzkoušejte tento recept a překvapte své chuťové buňky novými dobroty!




Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář