16. 7. 2025
Autor: Olga Vařilová
Telecí blanquette s rostlinnou julienkou
zdroj: Recepty 24/7


Objvte tradiční francouzský recept na⁣ Telecí‌ blanquette s rostlinnou‍ julienkou. Jednoduchý krok za krokem postup s detailními fotografiemi a tipy pro‍ dokonalý výsledek. Vyzkoušejte tento luxusní pokrm z telecího masa a čerstvé zeleniny ještě dnes!

Suroviny

  • 600 g telecího masa
  • 40 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 1 l‍ domácího vývaru (nebo vody s bujónem)
  • 2 lžíce smetany
  • sůl, pepř
  • 2 stroužky česneku
  • 1‍ cibuli
  • nebožtík, nové koření
  • malý pór
  • 2⁤ mrkve
  • 1 malý celer (nebo petržel)

Postup

Nejprve si připravíme veškeré suroviny. Telecí maso⁢ krátce‍ omyjeme a osušíme, cibuli⁢ oloupeme a nakrájíme na drobno, pór a mrkev očistíme⁣ a krájíme na tenké proužky. Pór je lepší vybrat⁤ mladší, je ​měkčí a nemá‌ tolik vláken.⁤ Celer také očistíme‌ a nakrájíme na proužky, stejně tak jako ostatní​ zeleninu.

Na troše ⁢másla si na velkém hrnci opékáme maso. Přidáme nakrájenou cibuli a chvíli společně podusíme. Pak přidáme zeleninu. Použití jemně nasekaného ⁣nebožtíku ​a dvou kuliček nového​ koření dodá‌ pokrmu specifickou vůni a chuť. Přimícháme je společně s prolisovanými stroužky česneku. Podle potřeby⁤ osolíme a opepříme.

Pokud nemáme domácí vývar, rozmíchat ho z bujónu, případně jen​ použít vodu. Já ⁣jsem tentokrát použila hovězí, ale krůtí nebo kuřecí je ⁣také velmi dobrý. Vývar přilijeme do hrnce a přivedeme k ⁣varu. Pak⁢ teplotu ‍snížíme ⁢a necháme jídlo ⁣asi 30 minut ⁤probublávat.

Pomocí lžíce postupně odebíráme pěnu. Jakmile se podaří z hrnce odstranit veškerou pěnu, přimícháme ⁤mouku smíchanou ‌s máslem (tzv. jíšku).

Tu nejprve připravíme​ tak, že si na pánvi rozpustíme máslo, přidáme mouku a za stálého míchání opečeme do zlatova. Poté jíšku vmícháme⁣ do bublajícího pokrmu v hrnci. Důležité je nepřestat míchat, aby se nám‌ omáčka nesrazila. Po přidání jíšky ještě asi 10‌ minut při ​mírném varu prohříváme.

Nakonec vmícháme do ‌omáčky dvě lžíce smetany. Můžeme použít jakoukoli, nejlépe ale zakysanou. Smetanu přidáváme ⁤do teplé, ne horké omáčky, jinak by se nám ‍mohla srazit. Před podáváním ještě jednou ⁤omáčku ‍ochutnáme, případně dosolíme.

I když je blanquette základním jídlem francouzské kuchyně, velmi dobře chutná i ⁤s českými⁢ knedlíky. Můžeme ho ale také podávat‍ s rýží nebo bramborami. A když nám zůstane trochu omáčky, je ⁤skvělá s chlebem.

Telecí blanquette s rostlinnou julienkou je jídlo, ‌u kterého úplně zapomene na ruch dne, protože jeho příprava vyžaduje trochu času a trpělivosti. Ale‌ věřte ⁤mi, stojí ⁣to za to.




Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář