27. 9. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Chutný a lahodný recept na japonský teriyaki losos s rýží. Užijte si lahodnou kombinaci jemného lososa zalitého sladkou a slanou teriyaki omáčkou, podávanou s lehkou a nadýchanou rýží. Skvělá volba pro milovníky japonské kuchyně!
Suroviny
- 4 filety lososa
- 1/2 šálku sójové omáčky
- 1/4 šálku cukru
- 2 lžíce medu
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
- 1 lžička oleje
- 1 šálka bílé rýže
- 2 šálky vody
- šťáva z 1 limetky
- sůl a pepř
Postup
- Smíchejte sójovou omáčku, cukr, med, česnek, zázvor a olej v misce a promíchejte.
- Přidejte losos do marinády, dejte do lednice a nechte marinovat minimálně 30 minut.
- V hrnci smíchejte rýži s vodou a přiveďte k varu. Přidejte šťávu z limetky, sůl a pepř.
- Snížte teplotu a nechte vařit pod pokličkou dokud rýže nepohlcuje veškerou vodu (asi 15-20 minut).
- Grilujte losos na grilu nebo v pánvi asi 4-5 minut na každé straně, dokud není uvnitř propečený.
- Servírujte losos se syrovou rýží a polejte zbylou marinádou. Podávejte s vašimi oblíbenými přílohami.