23. 9. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Hovězí Bourguignon se šťávou - Klasický francouzský recept na hovězí maso vařené v červeném víně s voňavými bylinkami a zeleninou. Vyzkoušejte tento lahodný a bohatý pokrm, který jistě potěší vaše chuťové buňky.
Suroviny:
- 600g hovězího masa
- 200g slaniny
- 4 mrkve
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 300ml červeného vína
- 400ml hovězího vývaru
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl, pepř, tymián, bobkový list
Postup:
- Na oleji osmahneme nakrájenou slaninu, pak přidáme na kostky nakrájené hovězí maso a osmažíme.
- Přidáme nakrájenou cibuli, česnek a mrkev a chvíli restujeme.
- Přisypeme mouku, zalijeme vínem a vývarem, přidáme rajčatový protlak a koření.
- Přiklopíme poklicí a dusíme při nízké teplotě asi 2-3 hodiny, dokud maso není měkké.
- Pokud je omáčka příliš řídká, zahustíme trochou rozpuštěné hladké mouky smíchané s vodou.
- Servírujeme s rýží nebo knedlíky.