20. 9. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte náš recept na lahodný borůvkový koláč s tvarohem, který určitě potěší vaše chuťové buňky. Tento jednoduchý recept je ideální pro využití čerstvých borůvek a svěžího tvarohu. Zároveň je skvělým způsobem, jak si vychutnat sezónní ovoce. Nechte se inspirovat a připravte si tento fantastický dezert pro svou rodinu a přátele. Vaříme s láskou!
Suroviny
- 250g hladké mouky
- 150g másla
- 100g cukru krupice
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička prášku do pečiva
- 250g borůvek (čerstvých nebo mražených)
- 250g tvarohu
- 100g moučkového cukru
- 1 citron (kůra a šťáva)
Postup
- Nejprve si připravíme těsto. Smícháme mouku s máslem, cukrem, vejcem, vanilkovým cukrem a práškem do pečiva. Těsto zpracujeme a necháme odpočinout v lednici asi půl hodiny.
- V míse smícháme tvaroh s moučkovým cukrem a citronovou kůrou.
- Hotové těsto rozválíme a vyložíme jím formu na pečení. Na těsto navrstvíme tvarohovou směs a borůvky.
- Předehřejeme troubu na 180°C a koláč pečeme asi 30-40 minut, nebo dokud není těsto zlatavé.
- Po upečení koláč ještě můžeme pokapat citronovou šťávou a posypat moučkovým cukrem. Necháme vychladnout a podáváme.