20. 3. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Tradiční vepřová pečeně s knedlíkem je oblíbený český recept, který potěší každého milovníka tradiční české kuchyně. Vychutnejte si lahodnou pečeně z vepřového masa s měkkým a nadýchaným knedlíkem jako hlavní chod ve vaší jídelníčku. S tímto receptem si připravíte skvělou domácí večeři pro celou rodinu. Podívejte se na tento jednoduchý recept a vytvořte si poctivý český pokrm plný chutí a vůní.
Suroviny
- 1 kg vepřové pečeně
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- sůl, pepř, kmín, majoránka
- olej
- 400 g hladké mouky
- 2 vejce
- 4 žemle
- mléko
- sůl
Postup
- Pečeni omyjeme, osušíme a nakrájíme do větších kousků.
- Cibule a česnek oloupeme a nakrájíme na drobné kousky.
- V mise smícháme sůl, pepř, kmín a majoránku a touto směsí osolíme a opepříme vepřovou pečeni.
- V pekáči rozehřejeme olej a na něm zprudka osmažíme nakrájenou cibuli a česnek.
- Přidáme nakrájenou pečeni a dusíme do měkka.
- Mezitím si připravíme knedlíky – žemle nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem a necháme nabobtnat.
- Přidáme do žemlové směsi mouku, vejce a sůl a vše důkladně promícháme.
- Z těsta tvarujeme knedlíky a vaříme je ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou na hladinu.
- Hotovou vepřovou pečeni podáváme s domácími knedlíky.