18. 3. 2024
Autor: Olga Vařilová
Hovězí Bourguignon s brambory.
zdroj: Recepty 24/7

Hovězí Bourguignon je lahodné francouzské jídlo připravené z masa ⁤hovězího, koření a zeleniny, které se duší ve víně. Tento klasický recept se​ podává‌ s restovanými bramborami a ‌je oblíbený⁢ pro svoji ‍bohatou chuť a jednoduchý ⁤postup přípravy. Vyzkoušejte tento ⁢lahodný pokrm a⁣ rozhýbejte ​své chuťové buňky!

Suroviny

  • 500g hovězího ⁢masa
  • 4 středně ​velké brambory
  • 1 ‌cibule
  • 2 ⁣stroužky ⁤česneku
  • 200g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 200ml červeného vína
  • 400ml hovězího ‍vývaru
  • 2 lžíce ⁣rajčatového⁤ protlaku
  • 2 lžíce⁤ hladké mouky
  • sůl, pepř, tymián,⁤ bobkový‌ list

Postup

  1. Na pánvi osmahneme na ⁤oleji nakrájenou cibuli, česnek a zeleninu.
  2. Přidáme na‍ kostky⁤ nakrájené hovězí maso a restujeme,‍ dokud nezbělá.
  3. Přidáme ⁤rajčatový protlak,⁢ mouku, víno a vývar. Dochutíme⁢ solí, pepřem ‍a ‍tymiánem.
  4. Vše dáme do pekáčku, přikryjeme a ⁤pečeme v troubě při 180°C asi⁢ hodinu.
  5. V té době oloupeme brambory, nakrájíme na kostky ‌a‍ uvaříme ‌ve ‍slané⁢ vodě do měkka.
  6. Bourguignon servírujeme s uvařenými brambory a ‍posypeme nasekaným ‌petrželem.