25. 2. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Tradiční thajská polévka Tom Kha Kai plná chuti kokosového mléka, kuřecího masa a exotických koření. Vyzkoušejte recept na domácí verzi této lahodné polévky a dopřejte si exotický zážitek přímo z vaší kuchyně. Jemná, sladkokyselá a pikantní chuť, která vás okouzlí na první lžíci.
Suroviny
- 400 ml kokosového mléka
- 500 ml kuřecího vývaru
- 2 kousky citronové trávy
- 5 plátků galangalu (nebo zázvoru)
- 200 g kuřecího masa (nakrájeného na plátky nebo kostky)
- 200 g žampiónů (nakrájených na plátky)
- 1 chilli paprička (nasekaná, podle chuti)
- 2 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce cukru
- šťáva z 1 limetky
- sůl a pepř podle chuti
- čerstvá koriandr a chilli na ozdobení
Postup
- V hrnci smíchejte kokosové mléko s kuřecím vývarem a přiveďte k varu.
- Přidejte citronovou trávu, galangal nebo zázvor, kuřecí maso, žampióny a chilli papričku.
- Vařte na mírném plameni asi 10-15 minut, nebo dokud maso není uvařené.
- Přidejte rybí omáčku, cukr a limetkovou šťávu a promíchejte.
- Osolte a opepřete podle chuti.
- Podávejte posypané čerstvým koriandrem a chilli papričkou.