21. 2. 2024
Autor: Olga Vařilová
Rizoto s houbami a šafránem
zdroj: Recepty 24/7

‍ Vyzkoušejte ⁤lahodné rizoto s​ houbami a šafránem jako skvělou alternativu ‍k tradičním italským variantám. Tento recept vám přinese bohatou chuť hříbků a jemnou aromatickou vůni šafránu.⁢ Nechte se okouzlit lahodnými kombinacemi chutí a připravte si ⁤skvělé rizoto ​snadno doma.

Suroviny:

  • 250g arborio ‌rýže
  • 500g hub (např. žampióny nebo lanýže)
  • 1 ‌cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 100 ml bílého vína
  • 1 litr ‍zeleninového vývaru
  • špetka šafránu
  • sůl a pepř podle ⁢chuti
  • čerstvá petrželka na ozdobení

Postup:

  1. Na pánvi rozpálené na středním ohni osmahneme nasekanou cibuli a česnek na‍ olivovém ‌oleji.
  2. Přidáme nakrájené houby a restujeme dozlatova. ⁤Dochutíme​ solí a ​pepřem.
  3. Přidáme arborio rýži a promícháme, necháme rýži⁣ chvíli osmahnout.
  4. Zalijeme vínem ⁣a necháme vyvařit.
  5. Postupně přiléváme horký zeleninový vývar, každou dávku necháme vstřebat před přiléváním‍ další.
  6. Přidáme šafrán a promícháme, ⁢necháme rýži vařit‍ do měkka.
  7. Před podáváním dochutíme solí a pepřem, podáváme​ posypané nasekanou petrželkou.