17. 2. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Masala dýňová polévka s cizrnou je lahodná a kořeněná veganská polévka plná chutí a vůní Indie. Tato polévka je bohatá na vitamíny a minerály a je ideální volbou pro chladné podzimní večery. Vyzkoušejte tento recept a nechte se unést exotickou kombinací dýně, směsi indických koření a cizrny. Vaše chuťové buňky vám poděkují!
Suroviny
- 1 malá dýně (cca 800g)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky mletého kmínu
- 2 lžičky mletého koriandru
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1 lžička mletého červeného pepře
- 400g cizrny (hotová konzervovaná)
- 1 lžička oleje
- 750ml zeleninového vývaru
- sůl a pepř podle chuti
- čerstvá petrželka nebo koriandr na ozdobení
Postup
- Nejprve oloupejte a nakrájejte dýni na menší kousky, cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na drobné kousky.
- Na pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm cibuli s česnekem a následně přidejte všechny koření (kmín, koriandr, kurkuma, červený pepř). Míchejte a nechte chvíli restovat.
- Přidejte na pánvi nakrájenou dýni a nechte ji krátce orestovat s ostatními surovinami.
- Přidejte cizrnu (předem opláchnutou a sceděnou) a zalijte zeleninovým vývarem.
- Vše vařte na mírném ohni až do změknutí dýně (cca 20-30 minut).
- Po uvaření polévku rozmixujte pomocí mixéru na hladkou konzistenci.
- Ochutnejte a případně dosolte a dopocheťte pepřem.
- Podávejte ozdobenou nasekanou petrželkou nebo koriandrem.