14. 2. 2024
Autor: Olga Vařilová
Krémová zeleninová polévka.
zdroj: Recepty 24/7

‍ Krémová zeleninová polévka je lahodná a zdravá polévka plná ​čerstvých zeleninových ingrediencí.​ Tato polévka je⁣ vyrobená ze‍ směsi lahodných zeleninových druhů,‍ které jsou​ společně vařené a následně ⁣smíchány do‍ hladké⁣ a krémové konzistence. ⁤Tato polévka ‍je bohatá‌ na vitamíny ⁢a minerály a je perfektní volbou pro ty, kteří⁢ chtějí konzumovat⁢ zdravou stravu plnou⁣ přírodních⁤ ingrediencí. ​Krémová zeleninová polévka ‍je snadno připravitelná a může být podávána jako předkrm nebo hlavní ‌jídlo. ⁢Je to skvělý‍ recept pro všechny milovníky zeleniny, kteří si chtějí dopřát lahodnou a výživnou⁢ polévku plnou chuti.

Suroviny:

  • 500 g zeleniny (mrkev, petržel, květák, brokolice)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce oleje
  • sůl a⁢ pepř dle ⁣chuti

Postup:

  1. Oloupejte a ​nakrájejte zeleninu⁤ na‌ menší kousky.
  2. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  3. Na⁤ rozpáleném oleji osmažte cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
  4. Přidejte zeleninu ‍a krátce poduste.
  5. Přilijte zeleninový vývar a přiveďte k varu.
  6. Uvařte do⁣ měkka (cca 15-20 minut).
  7. Ve vývaru rozmixujte zeleninu na hladkou kaši pomocí mixéru nebo tyčového mixéru.
  8. Přilijte smetanu, promíchejte ⁣a krátce prohřejte.
  9. Případně ⁤dochuťte ‌solí a pepřem dle chuti.
  10. Pokud je polévka příliš‍ hustá, můžete přidat trochu vody nebo vývaru.
  11. Poté, co je polévka hotová, ⁣můžete ‍ji ozdobit zbylou zeleninou nebo bylinkami a servírovat.