13. 2. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Ratatouille s bazalkou je lahodné francouzské jídlo plné syrových zelenin, které si získá srdce všech milovníků kuchyně. Tento recept kombinuje plátky baklažánu, cukety, papriky a rajčat s jedinečnou vůní bazalky, která jim dodává dokonalou chuťovou harmonii. Ratatouille je jednoduché k přípravě a může být slavnostním hlavním chodem, nebo ještě lepší jako příloha k pečenému masu nebo pečenému kuřeti. Připravte si toto osvěžující jídlo s kousky lahodných zelenin, které zaručeně ohromí vaše chuťové buňky.
Suroviny
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená na plátky
- 2 papriky, nakrájené na proužky
- 2 cukety, nakrájené na kolečka
- 2 baklažány, nakrájené na kostičky
- 4 rajčata, nakrájená na plátky
- 4 stroužky česneku, nasekané
- 2 lžičky sušeného oregana
- 2 lžičky sušené bazalky
- Čerstvý bazalkový listí na posypání
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
- Na pánvi si rozpalte olivový olej a orestujte na něm cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
- Přidejte papriky a nechte je chvíli restovat, dokud nezměknou.
- Přidejte cukety a baklažány a smažte je, dokud lehce nezhnědnou.
- Přidejte rajčata, oregano a bazalku a míchejte, dokud se suroviny dobře spojí.
- Pokud je směs příliš suchá, přidejte trochu vody.
- Pokud je směs příliš vodnatá, můžete jí nechat chvíli vařit, dokud se excessní tekutina neodpaří.
- Přidávejte sůl a pepř podle své chuti.
- Nechte směs vařit asi 15-20 minut, aby se příchutě propojily.
- Servírujte s čerstvým bazalkovým listím na posypání.