10. 2. 2024
Autor: Olga Vařilová
Placka z cizrny
zdroj: Recepty 24/7

Tento chutný recept na placku z cizrny je skvělou volbou pro vegany i vegetariány. Placka je připravena z měkké, ⁣lehce začiněné cizrny a má křupavou vnější stranu. Je to skvělá alternativa k tradičním bramborovým‌ plackám⁤ a může ​být servírována s různými omáčkami, saláty nebo dokonce v sendviči. Vyzkoušejte tento jednoduchý, zdravý a chutný recept na placku z cizrny a nadchněte své chuťové buňky!⁢

Suroviny

  • 250 g cizrny (namočené přes noc v dostatečném ⁢množství ⁤vody)
  • 1 cibule (jemně nasekaná)
  • 2 stroužky česneku (drcené)
  • 1/2‍ čajové ​lžičky ⁣mletého kmínu
  • 1/2 čajové lžičky mletého koriandru
  • 1/2 čajové lžičky mleté papriky
  • 1/2 ⁢čajové lžičky soli (dle chuti)
  • Čerstvě mletý pepř (dle chuti)
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce oleje (pro smažení)

Postup

  1. Propláchněte namočenou⁣ cizrnu a dejte ji vařit do ​hrnce s dostatečným množstvím vody. Vařte cca ⁣1-2 hodiny,⁣ dokud cizrna není měkká.
  2. Sceděte uvařenou cizrnu a přendejte ji do⁤ mísy.‌ Rozmačkejte ‍ji‍ vidličkou‌ nebo pomocí mixéru na hrubou pastu.
  3. Přidejte do ⁤cizrny nasekanou cibuli, drcený česnek, mletý⁣ kmín, mletý koriandr, mletou papriku,​ sůl a pepř. Dobře promíchejte.
  4. Přidejte hladkou mouku a ‌znovu promíchejte, dokud není hmota dobře spojená.
  5. Vezměte si malou porci cizrnové směsi a vytvarujte placku.
  6. Na středně ‍vysoké teplotě zahřejte olej v pánvi a opatrně položte placky do oleje. Smažte je z obou stran, dokud nejsou ⁢zlatohnědé a křupavé.
  7. Hotové placky dejte na⁤ papírový ubrousek, ​aby se ⁣zbavily přebytečného oleje.
  8. Podávejte ‍teplé ⁤spolu s oblíbenou ⁣omáčkou nebo​ jako přílohu ke zeleninovému salátu.