10. 2. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Tento chutný recept na placku z cizrny je skvělou volbou pro vegany i vegetariány. Placka je připravena z měkké, lehce začiněné cizrny a má křupavou vnější stranu. Je to skvělá alternativa k tradičním bramborovým plackám a může být servírována s různými omáčkami, saláty nebo dokonce v sendviči. Vyzkoušejte tento jednoduchý, zdravý a chutný recept na placku z cizrny a nadchněte své chuťové buňky!
Suroviny
- 250 g cizrny (namočené přes noc v dostatečném množství vody)
- 1 cibule (jemně nasekaná)
- 2 stroužky česneku (drcené)
- 1/2 čajové lžičky mletého kmínu
- 1/2 čajové lžičky mletého koriandru
- 1/2 čajové lžičky mleté papriky
- 1/2 čajové lžičky soli (dle chuti)
- Čerstvě mletý pepř (dle chuti)
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce oleje (pro smažení)
Postup
- Propláchněte namočenou cizrnu a dejte ji vařit do hrnce s dostatečným množstvím vody. Vařte cca 1-2 hodiny, dokud cizrna není měkká.
- Sceděte uvařenou cizrnu a přendejte ji do mísy. Rozmačkejte ji vidličkou nebo pomocí mixéru na hrubou pastu.
- Přidejte do cizrny nasekanou cibuli, drcený česnek, mletý kmín, mletý koriandr, mletou papriku, sůl a pepř. Dobře promíchejte.
- Přidejte hladkou mouku a znovu promíchejte, dokud není hmota dobře spojená.
- Vezměte si malou porci cizrnové směsi a vytvarujte placku.
- Na středně vysoké teplotě zahřejte olej v pánvi a opatrně položte placky do oleje. Smažte je z obou stran, dokud nejsou zlatohnědé a křupavé.
- Hotové placky dejte na papírový ubrousek, aby se zbavily přebytečného oleje.
- Podávejte teplé spolu s oblíbenou omáčkou nebo jako přílohu ke zeleninovému salátu.