9. 2. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Tento recept vám ukáže, jak připravit lahodnou svíčkovou se šlehačkou. Svíčková je tradiční české jídlo, které se podává s křenem, brusinkami a houskovým knedlíkem. Tato verze receptu přidává do omáčky i koření, aby bylo jídlo ještě chutnější. Pokud hledáte recept na skvělou svíčkovou se šlehačkou, neváhejte vyzkoušet tento!
Suroviny
- 800 g hovězí svíčkové
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 5 ks nových brambor
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 500 ml hovězího vývaru
- sůl, pepř, majoránka, kmín
Postup
- Na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev a petržel.
- Přidáme na plátky nakrájenou svíčkovou a zprudka opečeme ze všech stran.
- Přidáme majoránku, kmín, sůl a pepř.
- Zalijeme hovězím vývarem a dusíme na mírném ohni přibližně 1,5 hodiny, dokud se maso nezměkne.
- Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky a uvaříme ve slané vodě do měkka.
- Po uvaření brambor je sceďte, přidáme máslo a pokapeme citrónovou šťávou, promícháme.
- Mezitím z mouky a smetany uvaříme jemnou jíšku.
- Hotovou jíšku vmícháme ke šťávě ze svíčkové a důkladně promícháme.
- Svíčkovou nakrájíme na tenké plátky a podáváme s omáčkou, bramborami a šlehačkou.