8. 2. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Banánová korma je exotický indický pokrm, který vám přinese explozi chutí do vaší kuchyně. Tento recept kombinuje sladké banány, křehké ořechy a aromatické koření, aby vytvořil bohatou a nasycující chuťovou zkušenost. S jemnou omáčkou na bázi jogurtu a rýže jako přílohou je tato banánová korma skvělou volbou pro večeři plnou lákavých vůní a textur. Berte na vědomí, že tato jednoduchá a snadno přizpůsobitelná vegetariánská verze vás ohromí svým exotickým a bohatým aroma. Vyzkoušejte banánovou kormu ještě dnes a poznáte, proč je to jedno z nejoblíbenějších jídel indické kuchyně.
Suroviny
- 4 zralé banány
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 cibule, nakrájená na tenké plátky
- 2 stroužky česneku, jemně nakrájené
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- ½ lžičky chilli papriky (volitelně)
- 200 ml kokosového mléka
- šťáva z 1 citrónu
- špetka soli a čerstvě mletého pepře
- čerstvý koriandr nebo petržel na ozdobu
Postup
- Oloupejte banány a nakrájejte je na kolečka.
- Na pánvi si rozehřejte olej a osmažte cibuli do zlatova.
- Přidejte česnek a smažte dalších pár minut, dokud nezačne vonět.
- Přidejte kurkumu, kmín, koriandr a chilli papriku (pokud používáte) a promíchejte.
- Přidejte nakrájené banány a smažte je až do změknutí, asi 3-5 minut.
- Přidejte kokosové mléko, citronovou šťávu, sůl a pepř a promíchejte.
- Nechejte vařit na mírném plameni asi 5-7 minut, aby se přísady spojily a omáčka zhoustla.
- Podávejte s rýží nebo chlebem a ozdobte čerstvým koriandrem nebo petrželí. Dobrou chuť!