6. 2. 2024
Autor: Olga Vařilová
Laksa kokosová polévka.
zdroj: Recepty 24/7

Laksa kokosová polévka‍ je exotické jídlo původem z jihovýchodní Asie. Tato chutná a aromatická polévka ‍je ⁢připravována z kokosového mléka, krevet, omáčky laksa a dalších šťavnatých ingrediencí. Kombinace koření, bylinek a mléka dodává této ‌polévce bohatou a plnou chuť, kterou oceníte. Tento tradiční recept je jednoduchý na přípravu a dokonale ​se ⁢hodí k vašemu asijskému menu. ​Vyzkoušejte laksa ⁣kokosovou polévku a nechte se unést lahodným zážitkem⁢ jiných kultur.

Suroviny

  • 400 ml kokosového ⁢mléka
  • 500 ml zeleninového ​vývaru
  • 200 g rýžových nudlí
  • 1 cibule, nakrájená na​ tenká​ kolečka
  • 2 stroužky ⁤česneku,‍ jemně nasekané
  • 1 červená⁤ paprika, nakrájená na plátky
  • 1 mrkev, nakrájená na tenké kolečka
  • 100 ​g ​hrášku
  • 150 ⁢g krevet nebo kuřecího masa (volitelné)
  • 2 lžíce červené ⁣kari pasty
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 ⁣lžička⁣ cukru
  • šťáva z 1 limetky
  • sůl a pepř podle chuti
  • čerstvá koriandr na ozdobení

Postup

  1. Na pánvi rozpalte trochu oleje a osmahněte⁤ cibuli, česnek, papriku, mrkev a hrášek, dokud⁣ nezměknou.
  2. Přidejte krevety nebo kuřecí maso a ‍smažte, dokud ‌nejsou​ uvařené. Pokud používáte surové krevety nebo‍ maso, nejprve je uvařte.
  3. Přidejte červenou kari pastu ⁣a promíchejte, aby se všechny ⁢ingredience pokryly pastou.
  4. Přidejte kokosové ⁣mléko a zeleninový vývar. Přiveďte k varu.
  5. Za stálého ⁢míchání vařte asi 10 minut, dokud se všechny chutě spojí.
  6. Přidejte rýžové nudle a vařte podle instrukcí na obalu, nebo dokud nejsou al dente.
  7. Přidejte rybí omáčku, cukr a limetkovou šťávu. Ochutnejte a případně dochuťte ⁤solí a pepřem.
  8. Rozdělte ⁢polévku do misek a ozdobte čerstvou koriandrem.
  9. Podávejte horké a užijte si lahodnou laksa kokosovou polévku!