6. 2. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Laksa kokosová polévka je exotické jídlo původem z jihovýchodní Asie. Tato chutná a aromatická polévka je připravována z kokosového mléka, krevet, omáčky laksa a dalších šťavnatých ingrediencí. Kombinace koření, bylinek a mléka dodává této polévce bohatou a plnou chuť, kterou oceníte. Tento tradiční recept je jednoduchý na přípravu a dokonale se hodí k vašemu asijskému menu. Vyzkoušejte laksa kokosovou polévku a nechte se unést lahodným zážitkem jiných kultur.
Suroviny
- 400 ml kokosového mléka
- 500 ml zeleninového vývaru
- 200 g rýžových nudlí
- 1 cibule, nakrájená na tenká kolečka
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 červená paprika, nakrájená na plátky
- 1 mrkev, nakrájená na tenké kolečka
- 100 g hrášku
- 150 g krevet nebo kuřecího masa (volitelné)
- 2 lžíce červené kari pasty
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1 lžička cukru
- šťáva z 1 limetky
- sůl a pepř podle chuti
- čerstvá koriandr na ozdobení
Postup
- Na pánvi rozpalte trochu oleje a osmahněte cibuli, česnek, papriku, mrkev a hrášek, dokud nezměknou.
- Přidejte krevety nebo kuřecí maso a smažte, dokud nejsou uvařené. Pokud používáte surové krevety nebo maso, nejprve je uvařte.
- Přidejte červenou kari pastu a promíchejte, aby se všechny ingredience pokryly pastou.
- Přidejte kokosové mléko a zeleninový vývar. Přiveďte k varu.
- Za stálého míchání vařte asi 10 minut, dokud se všechny chutě spojí.
- Přidejte rýžové nudle a vařte podle instrukcí na obalu, nebo dokud nejsou al dente.
- Přidejte rybí omáčku, cukr a limetkovou šťávu. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
- Rozdělte polévku do misek a ozdobte čerstvou koriandrem.
- Podávejte horké a užijte si lahodnou laksa kokosovou polévku!