2. 2. 2024
Autor: Olga Vařilová
Rigatoni alla Norma
zdroj: Recepty 24/7

Rigatoni ‍alla Norma – ​klasický italský recept ⁢plný okouzlujících chutí. ‍Tento ‍autentický sicilský ⁤pokrm⁢ je vyroben ‍z lahodných ‍těstovin rigatoni, směsi⁢ smaženého ačarovaného lileku, rajčatové‍ omáčky a syrového ricotty. Rigatoni alla Norma je ​zaručeně recept, který potěší‌ vaše chuťové buňky a nadchne všechny‍ milovníky italské kuchyně.‌ Vyzkoušejte ho ‍ještě dnes⁢ a‍ nechte ‍se unést typickou sicilskou kulturou!

Suroviny

  • 400g rigatoni těstovin
  • 400g oloupaných rajčat (plechovka)
  • 1 lilek
  • 50g ricotty
  • 50g ⁢Parmezánu
  • 2 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce ⁢olivového oleje
  • Sůl a ‌pepř podle⁣ chuti
  • Čerstvý bazalkový list ‍na ozdobu

Postup

  1. Na sporáku nebo vařiči přiveďte vodu​ k varu⁤ a ⁤osolte ji.‌ Vařte těstoviny ⁢podle pokynů na obalu,⁢ dokud nejsou al ‍dente.
  2. Mezitím připravte ⁢omáčku. Na ‍pánvi zahřejte ⁢olivový olej a přidejte nasekaný česnek. Smažte ho ⁤krátce, dokud nezačne vonět.
  3. Přidejte‍ oloupaná‍ rajčata a ⁤rozmačkejte‍ je vidličkou. Vařte omáčku ​na mírném ohni asi 10 minut, aby ‌se zhoustla a propojily se příchutě.
  4. Lilek ​nakrájejte na plátky a posolte ho. Na grilu nebo grilovací pánvi⁤ s párkaplékem opečte lilek z obou stran, dokud není ⁣měkký a získá ⁤zlatohnědou barvu.
  5. Do omáčky přidejte ricottu a‌ promíchejte, dokud⁢ se nerozpustí a omáčka nebude krémová.
  6. Přidejte vařené ‌rigatoni těstoviny do ‌omáčky a promíchejte, aby se všechny chuti⁤ spojily. Případně dochuťte solí a pepřem ⁢podle své chuti.
  7. Na talíře rozdělte těstoviny ‌s omáčkou a přidejte ⁣opečené lilkové plátky na vrch. Na závěr posypte nastrouhaným Parmezánem a ozdobte bazalkovým lístkem.
  8. Servírujte⁣ okamžitě a pochutnávejte si na lahodném⁢ italském ⁢jídle!