31. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
Dršťková polévka
zdroj: Recepty 24/7

Hledáte recept na lahodnou dršťkovou polévku? Naše receptura vás určitě‌ potěší! Dopřejte si​ tradiční českou chuť s⁤ tímto jednoduchým,​ ale chutným pokrmem. Polévka se připravuje ⁣z dršťek, které jsou vyvářeny s kořením, zeleninou a bylinkami, a výsledkem je jedinečná kombinace chuti‌ a ⁤vůně.⁣ Naše ⁤podrobné instrukce vám pomohou přípravu tohoto pokrmu zvládnout snadno ‌a rychle. Vyzkoušejte naši recepturu na dršťkovou polévku a‌ překvapte svou rodinu nebo hosty autentickou ‌českou specialitou.

Suroviny

  • 500 g dršťek
  • 1 ⁢cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 l⁢ hovězího⁢ vývaru
  • 250​ ml smetany na ⁣vaření
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce sádla nebo ‍oleje
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mletého pepře
  • 1 ‌lžička soli
  • 2 vejce ‍(na ozdobu, volitelné)
  • petrželka (na ozdobu, volitelné)

Postup

  1. Dršťky očistíme a zbavíme případného tuku.⁣ Nasekáme je na menší kousky.
  2. Cibuli a česnek oloupeme a‌ nasekáme na jemno.
  3. Ve velkém hrnci rozehřejeme sádlo ⁣nebo olej a na něm osmahneme cibuli a česnek, ​dokud ⁣nezezlátnou.
  4. Přidáme na kousky nakrájené dršťky a smažíme je spolu s cibulí a​ česnekem, dokud⁣ nezezlátnou.
  5. Po ​chvíli přidáme mouku a⁢ za stálého míchání smažíme ​ještě asi 2 minuty. Mouka by se neměla připálit, jen získat oříškovou vůni.
  6. Přilijeme hovězí vývar a přivedeme k varu. Vaříme asi 1 ‍a půl hodiny,‍ dokud nejsou dršťky měkké.
  7. Polévku dochutíme solí, kmínem a pepřem podle chuti.
  8. Přidáme smetanu ​a necháme​ ještě chvíli provařit.
  9. Podáváme posypané nasekanou petrželkou a pokud chceme, můžeme ​přidat ⁤i míchaná vejce: vejce rozšleháme a opatrně přiléváme do vařící polévky za stálého míchání, ​aby se udělaly nudličky.