29. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Sicilský arančini jsou klasické italské rizoto kuličky plné nespoutaných chutí a valící se výpravy, připravené s láskou a tradičními ingrediencemi. Miska zjemňujících kreativitu arančini, které jsou vyrobeny z vařeného rýže, který je smíchán s rajčatovou omáčkou a drceným hovězím masem, přičemž je přitom zachována šťavnatost a chuť. Tyto šťavnaté kuličky jsou pak na masité náplně obaleny ve strouhance a smažené, což vytváří dokonalé křupavé vnější vrstvy. Nechte se transportovat na slunnou Sicílii s tímto italským delikátem.
Suroviny
- 300 g rýže na rizoto
- 1 cibule, jemně nasekaná
- 100 g panenky, nasekané na malé kostičky
- 100 g hrubého mletého masa
- 50 g parmazánu, nastrouhaného
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 vejce
- strouhanka na obalení
- sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce olivového oleje
Postup
- V hrnci na pánvi si rozpálíme olivový olej a osmahneme na něm cibuli dozlatova.
- Přidáme mleté maso a panenku, a orestujeme do hnědé barvy.
- Přidáme rýži a promícháme, aby se rýže dobře obalila olejem.
- Přidáme rajčatový protlak a zalijeme vodou. Přidáme sůl a pepř podle chuti.
- Uzavřeme hrnec a necháme rýži vařit při nízké teplotě, dokud voda v hrnci nezmizí.
- Mezitím si připravíme náplň. Vejce rozkvedláme a smícháme ho s nastrouhaným parmazánem.
- Vařenou rýži necháme vychladnout a pak formujeme malé kuličky.
- Do každé kuličky uděláme důlek a naplníme ho směsí s vejcem a parmazánem.
- Arancini obalíme ve strouhance.
- V hlubokém hrnci si rozpálíme olej a arancini v něm smažíme, dokud nejsou zlatavě hnědé.
- Po vyndání z oleje je necháme okapat a můžeme podávat.