28. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Ryžový pilaf s kořenovou zeleninou je lahodný pokrm plný chutí a vůní. Tento recept kombinuje jemnou rýži s kořenovou zeleninou, jako jsou mrkev, petržel a celer, a vytváří tak vynikající přílohu nebo samostatné jídlo. Snažíte-li se najít nové způsoby, jak využít sezónní zeleninu, tento pilaf je pro vás skvělou volbou. Snadno se připravuje a jeho bohatá chuť osloví i ty nejnáročnější chuťové buňky. Vyzkoušejte tento recept dnes a dopřejte si požitek ze zdravých a lahodných jídel.
Suroviny
- 200 g dlouhozrnné rýže
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 pastinák
- 600 ml zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička kurkumy
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmažte na něm nakrájenou cibuli a česnek, dokud nezezlátne.
- Přidejte nakrájenou mrkev, petržel a pastinák a smažte 3-5 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Přidejte rýži a kurkumu a promíchejte, aby se rýže obalila olejem a kořenovou zeleninou.
- Postupně přilévejte zeleninový vývar a vařte na mírném ohni, dokud se rýže nedovaří a voda se nevstřebá.
- Pokud je potřeba, přilijte ještě trochu vody, aby se ryže dokonale uvařila.
- Při dochucení použijte sůl a pepř podle chuti.
- Servírujte jako přílohu nebo samostatné jídlo.