25. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Nechte se unést exotickými chutěmi s naším receptem na rajčatový dahl s kari. Tato lahodná indická specialita je plná bohatých kořeněných příchutí a zdravých ingrediencí jako jsou čočka, rajčata a kari. Rajčatový dahl s kari je nejen chutný, ale také snadno připravitelný a vyživující pokrm, který vás zahřeje i na chladných dnech. Vyzkoušejte tento vegetariánský recept a objevte novou dimenzi indické kuchyně.
Suroviny
- 1 a 1/2 hrnku červených šošovic
- 400 g konzervovaných rajčat
- 1 cibule, nasekaná na drobno
- 2 stroužky česneku, nasekané na drobno
- 2 cm kousek zázvoru, nastrouhaný
- 1 lžička mletého kari koření
- 1 lžička mletého kurkumy
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého kardamomu
- 1/2 lžičky červené papriky (volitelné)
- 400 ml kokosového mléka
- 2 lžíce oleje
- Sůl dle chuti
- Čerstvá petrželka nebo koriandr na ozdobu (volitelné)
Postup
- Šošovice důkladně opláchněte pod tekoucí vodou a nechte je namočené ve vodě minimálně 1 hodinu.
- V hrnci zahřejte olej a osmahněte cibuli, česnek a zázvor, dokud nezačnou lehce hnědnout.
- Přidejte všechna dochucovadla – kari koření, kurkumu, kmín, koriandr, skořici, kardamom a červenou papriku (pokud používáte) – a smažte je společně s cibulí, česnekem a zázvorem asi 1 minutu, aby se uvolnily jejich vůně.
- Přidejte namočené šošovice a konzervovaná rajčata. Dobře promíchejte.
- Přilijte kokosové mléko, přidejte sůl podle chuti a nechte směs vařit přibližně 30-40 minut, dokud šošovice nejsou měkké a vařené.
- Pokud je dahl příliš hustý, přidejte trochu vody a promíchejte.
- Pokud máte rádi jemnou konzistenci, můžete dahl po uvaření rozmixovat pomocí mixéru nebo paličkou na kaši.
- Podávejte horký dahl se zelenou rýží nebo plackami naan a ozdobte čerstvou petrželkou nebo koriandrem.