25. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Vychutnejte si dokonalý italský klasik – lazanje s bohatou a chutnou boloňskou omáčkou. Tento recept vám přinese autentické chuťové zážitky ze sladkého paradajkového základu, šťavnatého mletého masa a vrstveného sýru. S našimi jednoduchými pokyny zvládnete tento oblíbený pokrm snadno připravit i doma. Nejenže je to skvělá volba pro rodinnou večeři, ale rozhodně zaujme i při speciálních příležitostech. Lazanje s boloňskou omáčkou jsou dokonalým symbolem italské kuchyně a tento recept vám přinese to nejlepší z tohoto klasickeho jídla.
Suroviny
- 400 g mletého hovězího masa
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 400 g loupaných rajčat z plechovky
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 100 ml červeného vína
- 1 lžička sušeného oregána
- 1 lžička sušeného bazalku
- 1/2 lžičky sušeného mletého kmínu
- 1/2 lžičky cukru
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 250 g lazanií
- 300 g ricotty
- 100 g klasického tvrdého sýra
Postup
- Na pánvi osmahneme na oleji jemně nakrájenou cibuli a česnek.
- Přidáme mleté maso a za stálého míchání ho osmahneme do zlatova.
- Přidáme loupaná rajčata, rajčatový protlak a červené víno.
- Přidáme sušené oregáno, bazalk a mletý kmín. Přisolíme, opepříme a přidáme cukr.
- Vše důkladně promícháme, přivedeme k varu a pak necháme omáčku vařit na mírném ohni zhruba 20 minut.
- Mezitím uvaříme lazanie podle návodu na obalu a necháme je okapat.
- Ricottu smícháme s trochou soli a pepře.
- Do vymazané zapékací mísy nejdříve rozložíme jednu vrstvu lazanií, poté polovinu ricotty a pak polovinu boloňské omáčky. Poté opakujeme druhou vrstvu – lazanie, ricottu a omáčku.
- Povrch posypeme nastrouhaným klasickým tvrdým sýrem.
- Mísu s lazanjemi necháme zhruba 30 minut péct v troubě předehřáté na 180°C.
- Po upečení necháme lazanje chvíli odpočinout a pak můžeme servírovat.