25. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
Lazanje s boloňskou omáčkou
zdroj: Recepty 24/7

Vychutnejte si dokonalý italský klasik – lazanje‌ s bohatou a chutnou boloňskou omáčkou. ⁢Tento recept vám přinese autentické chuťové⁢ zážitky ze sladkého paradajkového základu, šťavnatého mletého ‌masa a vrstveného sýru.‌ S našimi jednoduchými pokyny zvládnete tento oblíbený pokrm snadno připravit i doma. Nejenže⁢ je to skvělá volba pro rodinnou ‍večeři, ale rozhodně zaujme i při speciálních příležitostech. Lazanje s boloňskou omáčkou jsou dokonalým symbolem italské kuchyně a tento​ recept vám přinese⁣ to nejlepší z tohoto klasickeho jídla.

Suroviny

  • 400 g mletého hovězího masa
  • 1 cibule
  • 2‍ stroužky⁢ česneku
  • 400 g ​loupaných rajčat z‍ plechovky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 100 ml červeného ​vína
  • 1 lžička sušeného oregána
  • 1 lžička sušeného bazalku
  • 1/2 lžičky sušeného mletého kmínu
  • 1/2 lžičky cukru
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 250 g lazanií
  • 300⁤ g ricotty
  • 100‍ g klasického tvrdého sýra

Postup

  1. Na pánvi osmahneme na oleji jemně nakrájenou cibuli a česnek.
  2. Přidáme mleté maso a za stálého míchání ho⁢ osmahneme do zlatova.
  3. Přidáme loupaná rajčata, rajčatový protlak a​ červené víno.
  4. Přidáme ​sušené oregáno, bazalk a mletý kmín. Přisolíme, opepříme a přidáme‌ cukr.
  5. Vše​ důkladně promícháme, přivedeme k varu a pak necháme omáčku vařit na mírném ‌ohni zhruba 20 minut.
  6. Mezitím uvaříme lazanie podle návodu na obalu a necháme je‌ okapat.
  7. Ricottu⁣ smícháme s trochou soli a pepře.
  8. Do vymazané zapékací‍ mísy ‍nejdříve rozložíme jednu vrstvu lazanií, poté polovinu ricotty a pak polovinu boloňské omáčky. Poté opakujeme druhou vrstvu – ​lazanie, ricottu a omáčku.
  9. Povrch posypeme nastrouhaným klasickým tvrdým sýrem.
  10. Mísu s lazanjemi necháme zhruba 30 minut péct v troubě předehřáté na 180°C.
  11. Po upečení ⁣necháme lazanje chvíli odpočinout a pak můžeme servírovat.