Zeleninový kari se spížovými surovinami je lahodný a výživný recept, který vás okouzlí svými exotickými chutěmi. Tento vegetariánský jídlo vám umožní využít zeleninu z vaší spíže a vytvořit s ní jedinečné kari jídlo plné vitamínů a minerálů. Díky kombinaci různých druhů zeleniny, jako jsou brambory, papriky a mrkev, získáte skvělé jídlo plné rozmanitosti a barevnosti. Navíc přidání aromatických kari koření a kokosového mléka udělá jídlo ještě výraznější a bohatší na chuť. Tento recept je ideální pro každou příležitost – od všedního oběda po oslavu s přáteli – a bude jistě potěšením pro každého, kdo si vychutná tuto kulinářskou lahůdku. Připravte si toto zeleninové kari a dopřejte si skvělé jídlo plné chutí a zdraví!
Suroviny
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule, nakrájená na plátky
- 2 stroužky česneku, rozmačkané
- 1 lžíce kari koření
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1/2 lžičky kurkumy
- 400g nakrájené zeleniny (paprika, mrkev, cuketa, hrášek)
- 400ml kokosového mléka
- 200ml zeleninového vývaru
- Sojová omáčka, podle chuti
- Šťáva z 1 limetky
- Sůl a pepř, podle chuti
- Petrželka nebo koriandr na ozdobu
Postup
- Na pánvi si rozpálíme olej a přidáme nakrájenou cibuli. Smažíme, až se cibule zesklovatí.
- Přidáme rozmačkaný česnek, kari koření, kmín, koriandr a kurkumu. Směs promícháme a opékáme asi 30 sekund, dokud se koření nerozvoní.
- Přidáme nakrájenou zeleninu a smažíme asi 5 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Přilijeme kokosové mléko a zeleninový vývar. Přivedeme k varu a vaříme asi 10-15 minut, dokud se zelenina nezměkne.
- Přidáme sojovou omáčku, šťávu z limetky, sůl a pepř. Dobře promícháme a necháme provařit dalších pár minut.
- Podáváme s rýží nebo naan chlebem, ozdobené nasekanou petrželkou nebo koriandrem.