21. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
Maďarská gulášová polévka
zdroj: Recepty 24/7

Maďarská gulášová polévka je tradiční ⁢jídlo, které původně pochází ‌z Maďarska. ‌Tato výživná polévka je připravována z hovězího ‌masa, cibule,⁢ česneku a šťávy ⁢ze‍ rajčat, které jsou ‍vařeny spolu s různými kořením, jako je paprika,⁢ kmín a ⁢sůl. Gulášová polévka je ⁣spolu s bramborem neodmyslitelnou⁣ součástí tohoto jídla. Navíc je‍ tato polévka bohatá‌ na chuť a ⁣vůni, ‌kterou posiluje vaši ⁢chuť ‌k jídlu.⁢ Své chuťové pohárky rozzáříte ​prvním​ lžičkou této⁣ výborné gulášové polévky.

Suroviny

  • 500 g ‍hovězího masa na guláš
  • 2 ⁢cibule
  • 3⁣ stroužky‍ česneku
  • 2 lžíce‍ slunečnicového‌ oleje
  • 1 lžíce mleté sladké​ papriky
  • 1⁣ lžíce ‍mleté⁣ pálivé papriky (dle chuti)
  • 1 ‍lžíce mletého kmínu
  • 1‍ lžíce mletého kmínu
  • 1 ​lžička soli
  • 3 ‍bobkové listy
  • 700‍ ml vývaru
  • 2 lžíce​ rajčatového protlaku
  • 2 ‍lžíce hladké mouky
  • 200 g kysané smetany

Postup

  1. Maso‌ nakrájíme​ na kostičky⁣ a osolíme.
  2. Cibuli a česnek oloupeme ⁣a nasekáme nadrobno.
  3. Na ⁢pánvi rozehřejeme olej ‍a cibuli s česnekem na⁣ něm zpěníme.
  4. Přidáme​ mletou ⁤sladkou⁢ a⁢ pálivou papriku a​ kmín ⁢a ‌orestujeme.
  5. Přidáme na ​kostičky nakrájené maso a orestujeme⁤ ze⁢ všech stran.
  6. Přidáme bobkové listy a zalijeme vývarem.
  7. Přidáme‌ rajčatový ⁢protlak, promícháme a přivedeme ​k varu.
  8. Pokud je potřeba, dochutíme ⁤solí.
  9. Přikrývkou zakryjeme a​ vaříme na mírném ohni zhruba ⁣1 a půl hodiny, dokud maso nezměkne.
  10. V misce smícháme hladkou mouku‍ s kysanou smetanou, přidáme trochu horkého vývaru z polévky a pořádně ⁢rozmícháme.
  11. Tuto⁢ směs přilijeme do polévky a vaříme ještě ⁣dalších⁣ 15 minut, ​dokud se omáčka ⁤nezahustí.
  12. Hotovou gulášovou polévku podáváme​ s krajíci chleba nebo s knedlíkem.