21. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Maďarská gulášová polévka je tradiční jídlo, které původně pochází z Maďarska. Tato výživná polévka je připravována z hovězího masa, cibule, česneku a šťávy ze rajčat, které jsou vařeny spolu s různými kořením, jako je paprika, kmín a sůl. Gulášová polévka je spolu s bramborem neodmyslitelnou součástí tohoto jídla. Navíc je tato polévka bohatá na chuť a vůni, kterou posiluje vaši chuť k jídlu. Své chuťové pohárky rozzáříte prvním lžičkou této výborné gulášové polévky.
Suroviny
- 500 g hovězího masa na guláš
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžíce mleté pálivé papriky (dle chuti)
- 1 lžíce mletého kmínu
- 1 lžíce mletého kmínu
- 1 lžička soli
- 3 bobkové listy
- 700 ml vývaru
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce hladké mouky
- 200 g kysané smetany
Postup
- Maso nakrájíme na kostičky a osolíme.
- Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme nadrobno.
- Na pánvi rozehřejeme olej a cibuli s česnekem na něm zpěníme.
- Přidáme mletou sladkou a pálivou papriku a kmín a orestujeme.
- Přidáme na kostičky nakrájené maso a orestujeme ze všech stran.
- Přidáme bobkové listy a zalijeme vývarem.
- Přidáme rajčatový protlak, promícháme a přivedeme k varu.
- Pokud je potřeba, dochutíme solí.
- Přikrývkou zakryjeme a vaříme na mírném ohni zhruba 1 a půl hodiny, dokud maso nezměkne.
- V misce smícháme hladkou mouku s kysanou smetanou, přidáme trochu horkého vývaru z polévky a pořádně rozmícháme.
- Tuto směs přilijeme do polévky a vaříme ještě dalších 15 minut, dokud se omáčka nezahustí.
- Hotovou gulášovou polévku podáváme s krajíci chleba nebo s knedlíkem.