20. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
Houskový knedlík s omáčkou.
zdroj: Recepty 24/7

Houskový ‍knedlík‍ s ‍omáčkou je tradiční české jídlo⁤ plné chutí a vůně. Tenká skořápka houskového knedlíku skrývá‍ vláčný a nadýchaný interiér, který se perfektně hodí k omáčce. Omáčka zaručuje sladko-kyselou chuť, která dokonale doplňuje klasický knedlík. Tento recept je skvělou ⁤volbou pro rodinnou večeři nebo oslavu české kuchyně.

Suroviny

  • 500 g houskového⁤ chleba
  • 300 ml mléka
  • 3 ⁤vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl

Postup

  1. Chléb nakrájejte na malé kostky a dejte do​ mísy.
  2. V hrnci zahřejte⁤ mléko, přidejte sůl a zalijte jím nakrájený chléb. Nechte chvíli odstát, aby chléb nasál mléko.
  3. Do chlebové směsi přidejte vejce a promíchejte.
  4. Po jednom přidávejte mouku a hněťte těsto, dokud není hladké a elastické. Případně přilijte ‌ještě trochu mléka, pokud je těsto příliš suché.
  5. Těsto⁤ nechte odpočinout asi 30 minut.
  6. V hrnci přiveďte osolenou vodu k varu.
  7. Z těsta vytvarujte menší knedlíky a vložte do vroucí vody. Vařte přibližně 15-20 minut, ‍dokud knedlíky nevyplavou na⁤ povrch.
  8. Vyjměte knedlíky z vody a nechte okapat.

Omáčka

  • 30 g másla
  • 1‍ středně velká cibule, jemně nakrájená
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 400 ml vývaru (můžete použít drůbeží, zeleninový nebo hovězí)
  • sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. V hrnci rozehřejte máslo a přidejte nakrájenou cibuli. Restujte, dokud cibule ⁤není měkká a sklovitá.
  2. Přidejte mouku a za stálého míchání vařte asi 1-2 minuty, dokud se nezačne lehce zlomit.
  3. Pomalu přilévejte vývar za stálého míchání, aby se omáčka nevytvářela hrudky.
  4. Vařte omáčku na mírném ohni ​asi 5-7 minut, dokud nezhoustne. Míchejte,‍ aby se omáčka nelepila na dno hrnce.
  5. Ochutnejte omáčku a případně dosolte⁤ a dochuťte pepřem.
  6. Servírujte houskové knedlíky s omáčkou jako přílohu k masu nebo zeleninovým pokrmům.