20. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Houskový knedlík s omáčkou je tradiční české jídlo plné chutí a vůně. Tenká skořápka houskového knedlíku skrývá vláčný a nadýchaný interiér, který se perfektně hodí k omáčce. Omáčka zaručuje sladko-kyselou chuť, která dokonale doplňuje klasický knedlík. Tento recept je skvělou volbou pro rodinnou večeři nebo oslavu české kuchyně.
Suroviny
- 500 g houskového chleba
- 300 ml mléka
- 3 vejce
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl
Postup
- Chléb nakrájejte na malé kostky a dejte do mísy.
- V hrnci zahřejte mléko, přidejte sůl a zalijte jím nakrájený chléb. Nechte chvíli odstát, aby chléb nasál mléko.
- Do chlebové směsi přidejte vejce a promíchejte.
- Po jednom přidávejte mouku a hněťte těsto, dokud není hladké a elastické. Případně přilijte ještě trochu mléka, pokud je těsto příliš suché.
- Těsto nechte odpočinout asi 30 minut.
- V hrnci přiveďte osolenou vodu k varu.
- Z těsta vytvarujte menší knedlíky a vložte do vroucí vody. Vařte přibližně 15-20 minut, dokud knedlíky nevyplavou na povrch.
- Vyjměte knedlíky z vody a nechte okapat.
Omáčka
- 30 g másla
- 1 středně velká cibule, jemně nakrájená
- 2 lžíce hladké mouky
- 400 ml vývaru (můžete použít drůbeží, zeleninový nebo hovězí)
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- V hrnci rozehřejte máslo a přidejte nakrájenou cibuli. Restujte, dokud cibule není měkká a sklovitá.
- Přidejte mouku a za stálého míchání vařte asi 1-2 minuty, dokud se nezačne lehce zlomit.
- Pomalu přilévejte vývar za stálého míchání, aby se omáčka nevytvářela hrudky.
- Vařte omáčku na mírném ohni asi 5-7 minut, dokud nezhoustne. Míchejte, aby se omáčka nelepila na dno hrnce.
- Ochutnejte omáčku a případně dosolte a dochuťte pepřem.
- Servírujte houskové knedlíky s omáčkou jako přílohu k masu nebo zeleninovým pokrmům.