19. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
Česnečka s vejcem.
zdroj: Recepty 24/7

Naše chutná⁢ verze klasické⁣ česnečky je obohacena⁢ o lahodné vejce.​ Tato jednoduchá a výživná polévka je plná aromatického česneku a dochucená příjemnou kyselostí citronu. S ohromující kombinací chutí a perfektně sladkým vaječným dozdobením je tato česnečka s vejcem⁢ skvělou volbou pro vaši další lahodnou‍ večeři. Vyzkoušejte ji ještě dnes‌ a užijte si dokonalé​ kulinářské zážitky!

Suroviny

  • 4 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 2 brambory
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžička​ sladké papriky
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička kmínu
  • 1 ⁢lžička soli
  • 500 ml​ vývaru nebo vody
  • 2 vejce
  • olivový olej (pro‍ osmažení vejce)
  • petrželka (na ozdobu)

Postup

  1. Česnek, cibuli a brambory⁢ oloupejte a ⁤nakrájejte na ‍malé kostičky.
  2. Ve větším ​hrnci rozehřejte sádlo a ‌přidejte na něj⁣ cibuli a česnek. Smažte, dokud se⁤ nezačnou barvit.
  3. Přidejte brambory a orestujte ‌je spolu ⁢s cibulí a ⁢česnekem asi 5 minut.
  4. Přidejte sladkou​ papriku, majoránku, kmín a sůl. Dobře promíchejte.
  5. Zalijte vývarem nebo⁤ vodou a nechte vařit, dokud se brambory nezměknou ⁢(asi 15-20 minut).
  6. Mezitím si připravte vejce. Do ⁣pánve s olejem rozklepněte vejce a osolte je. Osmažte je podle‍ vašich preferencí (například ⁢na ‍mírně rozplývající se žloutek).
  7. Když jsou⁢ brambory měkké, mixujte⁣ polovinu polévky v mixéru nebo použijte tyčový mixér, dokud⁢ není ​polévka hladká.
  8. Smíchejte mixovanou část s ​neprocesovanou a opatrně ‍prohřejte. Případně můžete přidat vodu, pokud je polévka příliš ‌hustá.
  9. Servírujte polévku posypanou nasekanou petrželkou a s osmaženým vejcem umístěným na vrchu.