19. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Naše chutná verze klasické česnečky je obohacena o lahodné vejce. Tato jednoduchá a výživná polévka je plná aromatického česneku a dochucená příjemnou kyselostí citronu. S ohromující kombinací chutí a perfektně sladkým vaječným dozdobením je tato česnečka s vejcem skvělou volbou pro vaši další lahodnou večeři. Vyzkoušejte ji ještě dnes a užijte si dokonalé kulinářské zážitky!
Suroviny
- 4 stroužky česneku
- 1 cibule
- 2 brambory
- 1 lžíce sádla
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička soli
- 500 ml vývaru nebo vody
- 2 vejce
- olivový olej (pro osmažení vejce)
- petrželka (na ozdobu)
Postup
- Česnek, cibuli a brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
- Ve větším hrnci rozehřejte sádlo a přidejte na něj cibuli a česnek. Smažte, dokud se nezačnou barvit.
- Přidejte brambory a orestujte je spolu s cibulí a česnekem asi 5 minut.
- Přidejte sladkou papriku, majoránku, kmín a sůl. Dobře promíchejte.
- Zalijte vývarem nebo vodou a nechte vařit, dokud se brambory nezměknou (asi 15-20 minut).
- Mezitím si připravte vejce. Do pánve s olejem rozklepněte vejce a osolte je. Osmažte je podle vašich preferencí (například na mírně rozplývající se žloutek).
- Když jsou brambory měkké, mixujte polovinu polévky v mixéru nebo použijte tyčový mixér, dokud není polévka hladká.
- Smíchejte mixovanou část s neprocesovanou a opatrně prohřejte. Případně můžete přidat vodu, pokud je polévka příliš hustá.
- Servírujte polévku posypanou nasekanou petrželkou a s osmaženým vejcem umístěným na vrchu.