17. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
Lasagne s bolognese omáčkou
zdroj: Recepty 24/7

Chutné a sýté lasagne s bohatou bolognskou omáčkou. Zkuste‌ si‍ připravit tuto klasickou italskou specialitu, která vás nadchne svou jedinečnou kombinací ⁢vrstev ‍těsta,‍ mletého masa a sýrového zábalu. S naším receptem‌ se stane vaření lasagní snadným a zábavným!

Suroviny

  • 250 g lasagní
  • 500 g hovězího mletého⁣ masa
  • 1 ​cibule, ⁣nasekaná
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 mrkev, nastrouhaná
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 400 g klasické ⁢rajské omáčky
  • 400 g pasírovaných rajčat
  • 1 lžička sušeného oregána
  • 1⁢ lžička sušeného bazalku
  • 1‍ lžička cukru
  • 200 ml mléka
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 200 g‌ strouhaného sýra
  • sůl a pepř ‌podle chuti

Postup

  1. Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte cibuli ⁢dozlatova. Přidejte nastrouhanou mrkev a česnek a opékejte ‍další 2 minuty.
  2. Přidejte mleté maso ‍a ⁤smažte ho dohněda. Přidáme sušené bylinky,‍ rajskou omáčku, ⁤pasírovaná⁢ rajčata a⁢ cukr. Vaříme při⁤ mírném ‍varu 30 minut.⁢ Osolíme a opepříme podle chuti.
  3. V hrnci si⁣ ohřejte mléko. Ve druhém⁤ hrnci rozpuste máslo a přidejte mouku. Vařte až ⁣2 minuty⁣ za ‌stálého míchání. Postupně přilévejte ohřáté mléko za stálého míchání, ⁣dokud nevznikne hladká směs. Přidejte 2/3 strouhaného sýra a promíchejte do úplného rozpuštění.
  4. Do zapékací ‍mísy nejprve vložte vrstvu lasagní, poté polovinu bolognesové omáčky a ⁣potřete polovinou sýrové směsi.‌ Opakujte stejnou vrstvenou postupněpi, zakončete⁢ vrstvou sýrové směsi. Posypte zbylým ⁤strouhaným sýrem.
  5. Pečte v předem vyhřáté⁢ troubě na 180 ‍°C asi‌ 25-30 minut, nebo do zlatavé barvy a křupavosti.
  6. Hotovou ⁢lasagni nechte ‍chvíli odpočinout a poté podávejte.