17. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Chutné a sýté lasagne s bohatou bolognskou omáčkou. Zkuste si připravit tuto klasickou italskou specialitu, která vás nadchne svou jedinečnou kombinací vrstev těsta, mletého masa a sýrového zábalu. S naším receptem se stane vaření lasagní snadným a zábavným!
Suroviny
- 250 g lasagní
- 500 g hovězího mletého masa
- 1 cibule, nasekaná
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 mrkev, nastrouhaná
- 2 lžíce olivového oleje
- 400 g klasické rajské omáčky
- 400 g pasírovaných rajčat
- 1 lžička sušeného oregána
- 1 lžička sušeného bazalku
- 1 lžička cukru
- 200 ml mléka
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- 200 g strouhaného sýra
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte cibuli dozlatova. Přidejte nastrouhanou mrkev a česnek a opékejte další 2 minuty.
- Přidejte mleté maso a smažte ho dohněda. Přidáme sušené bylinky, rajskou omáčku, pasírovaná rajčata a cukr. Vaříme při mírném varu 30 minut. Osolíme a opepříme podle chuti.
- V hrnci si ohřejte mléko. Ve druhém hrnci rozpuste máslo a přidejte mouku. Vařte až 2 minuty za stálého míchání. Postupně přilévejte ohřáté mléko za stálého míchání, dokud nevznikne hladká směs. Přidejte 2/3 strouhaného sýra a promíchejte do úplného rozpuštění.
- Do zapékací mísy nejprve vložte vrstvu lasagní, poté polovinu bolognesové omáčky a potřete polovinou sýrové směsi. Opakujte stejnou vrstvenou postupněpi, zakončete vrstvou sýrové směsi. Posypte zbylým strouhaným sýrem.
- Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 25-30 minut, nebo do zlatavé barvy a křupavosti.
- Hotovou lasagni nechte chvíli odpočinout a poté podávejte.