17. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Pokud hledáte tradiční český recept na Brněnské žemlovky, máte štěstí! Tento chutný pokrm je oblíbený po celé České republice a vás zaručeně uchvátí svou jednoduchostí a lahodnou chutí. Brněnské žemlovky jsou připravovány z čerstvých houskových rohlíků, které jsou namočeny v mléce a poté smíchány s rozšlehanými vejci a cukrem. Celý směs je pak dopečen v troubě, dokud nezíská lahodnou a křupavou texturu. Můžete je servírovat s ovocným kompotem nebo posypat moučkovým cukrem pro dokonalou sladkou tečku na závěr. Vyzkoušejte tento tradiční český recept na Brněnské žemlovky a okusíte kousek české kuchyně přímo ve svém domově!
Suroviny
- 6 větších houskových žemlí
- 2 hrnky mléka
- 3 vejce
- 4 lžíce cukru
- 1 lžička vanilkového cukru
- špetka soli
- rum (dle chuti)
- 75 g másla
- máslo na vymazání
- moučkový cukr na posypání
Postup
- Žemle nakrájíme na plátky o tloušťce asi 1 cm
- Mléko zahřejeme, ale nenecháme příliš zahřáté
- V míse smícháme vejce, cukr, vanilkový cukr, sůl a rum
- Připravenou směs postupně přiléváme do teplého mléka za stálého míchání
- Do vzniklé směsi namáčíme plátky žemlovky a necháme je nasáknout
- Rozehřejeme pánev s máslem
- Na rozpáleném másle osmažíme žemlovky z obou stran, dokud nebudou zlatavé
- Hotové žemlovky podáváme posypané moučkovým cukrem