16. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Risotto s hubami je bohaté a lahodné italské jídlo, které jistě potěší vaše chuťové buňky. Tento recept vás provede krok za krokem, jak si připravit krémové rizoto s výraznou houbovou příchutí. S jemně opálenou cibulkou, česnekem a směsí čerstvých hub, budete míchat a vařit vývary postupně do rýže, dokud nezískáte dokonalou konzistenci. Nezapomeňte zakončit tím posledním dotykem smetany a čerstvým petrželem, aby bylo vaše risotto ideálně jemné a plné chuti. Vyzkoušejte tento luxusní recept a překvapte své blízké výborným risottem s hubami.
Suroviny
- 250 g rýže Arborio
- 200 g čerstvých hub
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 100 ml bílého vína
- 4 lžíce olivového oleje
- 50 g parmezánu (nastrouhaného)
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
- Čerstvé houby očistěte a nakrájejte na plátky. Cibuli a česnek jemně nakrájejte.
- Na rozpáleném oleji osmažte cibuli dozlatova. Přidejte česnek a houby. Smažte, dokud voda z hub nevyprchá.
- Přidejte rýži a míchejte, dokud není rýže obalena olejem a začne se lehce zbarvovat.
- Přilijte víno a za stálého míchání vařte, dokud víno nevypaří.
- Postupně přilévejte horký zeleninový vývar lžíce po lžíci a za stálého míchání vařte, dokud rýže nepohltí všechnu tekutinu.
- Opakujte předchozí krok, dokud není rýže al dente a risotto nemá krémovou konzistenci.
- Přidejte nastrouhaný parmezán, promíchejte a nechte chvilku odstoupit pod pokličkou.
- Před podáváním můžete pokapat risotto olivovým olejem a posypat nasekanou petrželkou.