16. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
Tom Yam Gung.
zdroj: Recepty 24/7

⁤Tom Yam Gung ‍je tradiční thajská ‍polévka plná‍ exotických‍ chutí a vůní. Tato lahodná polévka je⁤ připravena s⁣ čerstvými krevetami‌ a ‍bohatou směsí thajských ingrediencí, jako jsou ⁤citronová tráva, galgant, kaffir limetkové ⁢listy‌ a ‌chilli papričky. ⁣Tom​ Yam Gung je‌ pikantní, osvěžující a dokonale vyvážená​ kombinace sladkosti, kyselosti, ostrého a slaného. Připravte si tuto autentickou thajskou specialitu doma a okořeňte si své chuťové pohárky.

Suroviny

  • 500⁣ g‍ krevet
  • 1 ⁤lžíce oleje
  • 2 kousky ⁤citronové trávy
  • 4-6 plátků galangalu
  • 2-3 kafirové‍ listy
  • 2 čerstvé červené⁢ chilli papričky (pokud máte rádi ostré⁢ jídlo)
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 2 lžíce citronové⁣ šťávy
  • 1 lžička palmového cukru
  • 400 ml ⁤kokosového mléka
  • 400 ml vývaru
  • 1 lžíce koriandru (nasekaného)
  • sůl podle chuti

Postup

  1. Krevety zbavte slupky a vyjměte jim střeva.
  2. Do ⁤hrnce ‍s⁤ olejem přidejte citronovou trávu, ​galangal, kafírové listy,​ chilli ⁣papričky​ a česnek.
  3. Nechte směs na mírném ohni vařit asi ​2-3 minuty, dokud se nelouhují aroma ‌z ingrediencí.
  4. Přidejte krevety do ⁣hrnce a ⁤opékejte je ⁤z obou stran, dokud‌ nezezlátnou.
  5. Přidejte ‌rybí ⁣omáčku, citronovou šťávu⁢ a ⁤palmový cukr.‍ Vařte 1 minutu.
  6. Přidejte ‌kokosové mléko a vývar. Přiveďte k ⁣varu a vařte ⁣5-7 minut.
  7. Přidejte koriandr⁣ a dochuťte solí ​podle⁣ chuti.
  8. Podávejte teplé‍ s vařenou rýží.