15. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Hledáte recept na lahodný nákyp s jablkem? Připravte si Kulajdův nákyp s jablkem a překvapte své chuťové buňky! Tento tradiční český recept kombinuje křupavé kousky chleba nasáklé vaječným krémem s osvěžujícími kousky čerstvého jablka. Zaručeně to bude váš nový oblíbený dezert! (SEO klíčová slova: nákyp s jablkem, Kulajdův nákyp, český recept)
Suroviny
- 8 vajec
- 500 ml mléka
- 250 g hladké mouky
- 150 g krystalového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- špetka soli
- 4 jablka
- 100 g másla
- hrst strouhaného máku
- cukr na posypání
Postup
- Ve vhodném hrnci rozehřejte máslo a na něm orestujte na menší kousky nakrájená jablka do změknutí.
- V miskové míse smíchejte vajíčka s cukry a špetkou soli. Poté postupně přidávejte mléko, mouku a kypřící prášek do pečiva. Vše důkladně promíchejte, aby nevznikly hrudky.
- Přidejte strouhaný mák a orestovaná jablka, opatrně promíchejte do hmoty.
- Těsto nalijte do vymazaného a vysypaného pekáčku a urovnávejte lžící.
- Potrave pekáč vložte do předem vyhřáté trouby na 180°C a pečte asi 40 minut, nebo dokud nákyp nezezlátne.
- Hotový nákyp posypte cukrem a nechte vychladnout. Podávejte nakrájený na porce.