13. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Placka z batátů a čočky je jednoduchý a zdravý recept, který vám dodá potřebné živiny. Tento chutný pokrm je vhodný jak pro vegetariány, tak i pro ty, kteří upřednostňují bezlepkovou stravu. Nachystejte si směs batátů, červené čočky a koření a připravte placky, které budou srdcem vašeho jídla. Tento recept je nízkokalorický, ale plný chuti a výživy. Užijte si lahodnou a vyváženou večeři plnou přírodních ingrediencí s tímto receptem.
Suroviny:
- 2 velké batáty
- 1 hrnek červené čočky
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého kmínu
- 3 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř dle chuti
- Sveže nakrájená petrželka na ozdobu
Postup:
- Oloupejte a nakrájejte batáty na menší kousky. Vařte je v osolené vodě, dokud nejsou měkké.
- V samostatném hrnci vařte čočku podle pokynů na obalu, dokud není měkká, ale ještě nezavařená.
- Na pánvi si rozehřejte olivový olej a orestujte na něm jemně nasekanou cibuli a česnek, dokud nejsou sklovité.
- Přidejte mleté kmín, koriandr a pepř. Promíchejte a nechte chvilku podusit, aby se všechny chutě propojily.
- Do mísy smíchejte vařené batáty, uvařenou čočku a orestovanou cibuli s česnekem a kořením. Přidejte sůl a pepř dle chuti.
- S pomocí vidličky rozmačkejte přísady do hladké hmoty. Pokud máte raději hrubší texturu, nechte nějaké kousky viditelné.
- Nechte těsto odpočinout cca 30 minut v lednici, aby bylo snadnější ho formovat.
- Pánev si rozehřejte s trochou oleje nebo na ní použijte pečící papír. Z těsta vytvarujte placky a opékejte je z obou stran, dokud nejsou zlatavé a křupavé.
- Opečené placky z batátů a čočky ozdobte čerstvě pokrájenou petrželkou a podávejte je ještě teplé.