13. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
Placka z batátů a čočky
zdroj: Recepty 24/7

​ Placka z batátů a čočky je jednoduchý a zdravý recept, který vám dodá potřebné ⁣živiny. Tento chutný pokrm je⁤ vhodný jak pro vegetariány, tak i ‍pro ty, kteří upřednostňují bezlepkovou stravu. Nachystejte si směs batátů, červené čočky a koření a připravte placky, které budou srdcem vašeho jídla.‍ Tento recept je nízkokalorický, ale plný chuti a výživy. Užijte si lahodnou a vyváženou večeři plnou přírodních ingrediencí s tímto receptem.

Suroviny:

  • 2 velké batáty
  • 1 hrnek červené‌ čočky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky ​česneku
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • Sůl a pepř‍ dle ⁣chuti
  • Sveže​ nakrájená petrželka na ozdobu

Postup:

  1. Oloupejte a‍ nakrájejte batáty na menší kousky. Vařte je⁢ v ⁤osolené vodě, dokud nejsou měkké.
  2. V samostatném⁢ hrnci vařte čočku podle pokynů na obalu, dokud není měkká,⁣ ale ještě nezavařená.
  3. Na pánvi⁣ si rozehřejte olivový olej a ⁤orestujte na něm ⁣jemně nasekanou cibuli a česnek, dokud nejsou sklovité.
  4. Přidejte mleté kmín, koriandr a ⁢pepř. Promíchejte a nechte chvilku podusit,‌ aby se všechny chutě propojily.
  5. Do mísy smíchejte vařené batáty, uvařenou⁢ čočku a orestovanou cibuli s česnekem a kořením. Přidejte sůl a pepř dle chuti.
  6. S pomocí vidličky ⁤rozmačkejte přísady do hladké hmoty. Pokud⁤ máte raději hrubší texturu, nechte nějaké kousky viditelné.
  7. Nechte těsto odpočinout cca 30 minut v lednici,⁤ aby bylo snadnější ho ​formovat.
  8. Pánev si rozehřejte s trochou oleje nebo na ní použijte pečící papír. Z těsta vytvarujte placky a opékejte je z obou stran, dokud nejsou zlatavé a křupavé.
  9. Opečené placky z ⁢batátů a čočky ozdobte čerstvě pokrájenou petrželkou a podávejte je ještě teplé.