13. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
Nakládaná zelenina
zdroj: Recepty 24/7

Nakládaná zelenina je tradiční český​ recept plný chuti ⁣a osvěžení. Tento jednoduchý a zdravý pokrm se vyrábí nakládáním různých druhů zeleniny v octovém ⁤nálevu, který jim dodá bohatou a⁢ pikantní ​chuť. Užijte si tu správnou‍ kombinaci kyselosti, sladkosti a křupavosti ve formě křoupavého ⁣předkrmu, který‌ je také skvělým přísadou⁤ do sendvičů nebo ‍salátů. Připravte ‌si nakládanou ‍zeleninu dle našeho⁣ jednoduchého ⁤receptu ⁣a zkuste si vytvořit domácí zeleninovou klasiku plnou českých ⁢chutí.

Suroviny

  • 500‍ g zeleniny (mrkev, kedlubna, květák, okurka)
  • 4​ lžíce octa
  • 2 lžíce⁤ cukru
  • 1 lžička ⁤soli
  • 2 ⁢stroužky česneku, jemně nasekané
  • 1 chilli paprička, jemně nasekaná (dle chuti)

Postup

  1. Zeleninu očistíme a nakrájíme ​na ​menší kousky.
  2. V hrnci smícháme ocet, cukr, sůl, česnek ‍a chilli ‍papričku.
  3. Přivedeme k varu a necháme vařit, dokud se ⁣cukr a sůl⁤ nerozpustí.
  4. Poté přidáme nakrájenou ⁤zeleninu do vroucího nálevu.
  5. Vaříme ‍asi 5 minut, ​dokud ‍zelenina​ nezměkne, ale zůstane křupavá.
  6. Vyjmeme zeleninu z nálevu a necháme vychladnout.
  7. Nakládanou ​zeleninu‍ uchováváme v chladničce a ‍necháme několik⁤ hodin nebo přes noc ​vyluhovat.
  8. Po ⁢vyluhování můžeme​ podávat⁤ jako přílohu nebo samostatné ⁣jídlo.