13. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
Risotto se špenátem a Parmezánem
zdroj: Recepty 24/7

Chuťově bohatý a lahodný recept na risotto se špenátem⁢ a Parmezánem. Tento klasický italský pokrm je připravený s arboriem rýží, která je vařená v aromatickém vývaru a postupně obohacována špenátem a lahodným Parmezánem.⁤ Výsledkem je krémová‌ a plná chuti příloha, která lahodí jak jako samostatné jídlo,⁣ tak jako doprovod k masu či rybám. Připravte si tuto exkluzivní specialitu⁤ a ⁣nechte se ⁣unést jejím jedinečným rozkoším.

Suroviny

  • 2⁣ šálky arborio rýže
  • 1 cibule, nakrájená na drobné kousky
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 300 g mraženého špenátu
  • 4 šálky zeleninového ‍vývaru
  • ½ šálky bílého vína
  • ½ šálku strouhaného Parmezánu
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř na dochucení

Postup

  1. Ve velkém hrnci zahřejte olivový olej a⁤ přidejte cibuli. Smažte cibuli do zlatova.
  2. Přidejte nastrouhaný česnek a rýži. Smažte rýži asi 2 minuty, než začne světlouhně zlátnout.
  3. Přilijte bílé víno a ‍vařte za stálého míchání, dokud víno nevypaří.
  4. Postupně přilévejte horký vývar lžící po lžíci,​ za stálého míchání. Přidávejte další lžíce vývaru a vařte, dokud rýže ‌neabsorbuje veškerou tekutinu.
  5. Přidejte mražený špenát a pokračujte v míchání⁢ a vaření, dokud se špenát nerozloží a nezahřeje.
  6. Ztlumte oheň a za stálého⁢ míchání přidejte máslo a strouhaný Parmezán. Dochutíme solí a pepřem podle⁤ chuti.
  7. Servírujte okamžitě a posypeme dalším Parmezánem na ozdobu.