12. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Knedlo, zelo, vepřo, zelí je tradiční české jídlo, které se skládá z domácích houskových knedlíků, pečeného vepřového masa a dušeného zelí. Tento recept je oblíbený především pro svou sytou chuť a skvěle se hodí jako hlavní jídlo na nedělní oběd. Připravte si ho jednoduše doma a vychutnejte si jeho dokonalou kombinaci chutí.
Suroviny
- 500 g brambor
- 300 g hladké mouky
- 1 vejce
- sůl
- 700 g vepřového masa
- 500 g kysaného zelí
- 2 cibule
- 2 lžíce oleje
- pepř
- kari koření
Postup
- Nejprve si připravíme bramborové knedlíky. Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.
- Do nastrouhaných brambor přidáme mouku, vejce a sůl. Všechny suroviny důkladně promícháme a vytvoříme hladké těsto.
- Z těsta vytvarujeme váleček, který rozdělíme na menší kousky. Z každého kousku vytvoříme knedlík a vaříme ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou na hladinu.
- Vepřové maso nakrájíme na menší kostky a osolíme. Na oleji opečeme maso ze všech stran, dokud není zlatě hnědé.
- Cibule nakrájíme na kostičky a přidáme k masu. Společně orestujeme, dokud cibule nezezlátne.
- Přidáme kysané zelí, pepř a kari koření. Vše promícháme a podusíme pod pokličkou, dokud zelí nezměkne.
- Knedlíky podáváme s vepřem, zelím a cibulí.