12. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Jste fanouškem thajské kuchyně? Připravte si exotické a chutné jídlo přímo ve své kuchyni s tímto receptem na kořeněné thajské zeleninové curry. Tato lahodná veganská a vegetariánská varianta curry je plná čerstvé zeleniny a aromatických koření, která vás okouzlí svým exotickým a lahodným chuťovým dojmem. Udělejte si radost a vychutnejte si toto thajské curry plné chuti a vůně.
Suroviny:
- 1 cibule, nakrájená na plátky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 2 cm kousky zázvoru, nasekané
- 1 mrkev, na tenké plátky nakrájená
- 1 paprika, nakrájená na proužky
- 200 g hrášku
- 400 ml kokosového mléka
- 2 lžíce červeného kari koření
- 1 lžíce rybí omáčky (pro vegetariány: sojová omáčka)
- čerstvý koriandr, na dochucení
- sůl a pepř podle chuti
- olej na smažení
Postup:
- Na pánvi rozpalte olej a přidejte cibuli, česnek a zázvor. Smažte asi 2 minuty, než cibule zesklovatí.
- Přidejte mrkev a papriku a pokračujte v smažení dalších 3-4 minuty, dokud zelenina nezměkne.
- Přidejte hrášek a smažte dalších 2 minuty.
- Přidejte kari koření a promíchejte, dokud se zelenina neobalí v koření.
- Zalijte kokosovým mlékem a přiveďte k varu. Snížte teplotu a vařte 5-7 minut, dokud se omáčka nezahuští.
- Přidejte rybí omáčku (nebo sojovou omáčku) a dochuťte solí a pepřem.
- Pokud je omáčka příliš silná, můžete ji zředit vodou nebo dalším kokosovým mlékem.
- Před servírováním posypte jídlo čerstvým koriandrem a podávejte s rýží.