9. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Užijte si lahodnou japonskou specialitu s receptem na sushi s čerstvým lososem a avokádem. Tento klasický pokrm je připravený z jemného rýže, navinutý do nori řasy a naplněný plátky lahodného lososa a krémového avokáda. Sushi s lososem a avokádem je dokonalou kombinací chutí a je ideálním pokrmem pro milovníky sushi. Vyzkoušejte tento jednoduchý a zdravý recept, který jistě potěší vaše chuťové pohárky.
Suroviny
- 200 g sushiové rýže
- 250 ml vody
- 2 lžíce rýžového octa
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- 200 g čerstvého lososa
- 1 avokádo
- 1 nori list
- sójová omáčka na podávání
- wasabi a zázvor (volitelné)
Postup
- Rýži důkladně opláchněte ve studené vodě, dokud nebude voda čistá.
- Přidejte opláchnutou rýži do hrnce a zalijte vodou.
- Varte rýži podle návodu na obalu, nebo dokud není rýže měkká a voda vstřebána.
- V malé míse smíchejte rýžový ocet, cukr a sůl, dokud se cukr a sůl nerozpustí.
- Přidejte směs ocet-sůl-cukr k uvařené rýži a promíchejte jemnými pohyby, aby se ocet rovnoměrně rozložil.
- Lososa na tenké plátky nakrájejte.
- Avokádo oloupejte a nakrájejte na tenké proužky.
- Nori list rozkrojte na polovinu.
- Na bambusový váleček pro sushirky položte plastovou fólii, abyste předešli přilnutí rýže.
- Na střed nori listu dejte vrstvu rýže, přibližně o tloušťce 1 cm.
- Pokládejte plátky lososa a avokádo na rýži.
- Pomocí bambusového válečku jemně a pevně zavírejte sushirky.
- Opakujte tento postup s dalšími nori listy.
- Na závěr sushirky nakrájejte na menší kousky.
- Podávejte sójovou omáčkou a případně s wasabi a zázvorem.