8. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Bramborové knedlíky s domácí omáčkou jsou klasickým českým jídlem plným chuti a vůně. Tento recept vám ukáže, jak připravit dokonale vláčné a nadýchané bramborové knedlíky, které se pak podávají s výbornou omáčkou, vyrobenou ze šťavnatých rajčat a aromatických bylinek. Lehce nasajené knedlíky se rozplývají na jazyku a spolu s omáčkou tvoří dokonalou kombinaci chutí. Následujte tento jednoduchý recept a přineste si na talířo kousek české tradice.
Suroviny
- 1 kg brambor
- 250 g hladké mouky
- 2 vejce
- 1 lžička soli
- 500 ml vývaru
- 2 cibule
- 4 lžíce másla
- 4 lžíce hladké mouky
- 250 ml mléka
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Oloupejte brambory a uvařte je ve slané vodě, dokud nejsou měkké.
- Procedíme brambory a necháme je vychladnout.
- Uvařte vývar ve velkém hrnci a nechte ho vařit na mírném ohni.
- Na pánvi rozpusťte máslo a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli, dokud nezežloutne.
- Přidejte mouku a nechte ji chvíli opékat.
- Postupně přilijte mléko a za stálého míchání vařte, dokud se omáčka nezacpe a začne hustnout.
- Přidejte sůl a pepř podle chuti a omáčku nechte vařit ještě dalších pět minut.
- Vychladlé brambory nastrouhejte na jemném struhadle a smíchejte s moukou, vejci a solí.
- Těsto dobře propracujte, až z něj vytvoříte jemnou a hladkou hmota.
- Z těsta utvářejte knedlíky a vkládejte je do osolené vroucí vody.
- Vařte knedlíky asi 15 minut, dokud nevyplavou na hladinu.
- Vyjměte je naběračkou a nechte okapat.
- Servírujte bramborové knedlíky s domácí omáčkou a ozdobte je nadrobno nakrájenou cibulkou.