7. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
Palak paneer s grilovaným chlebem
zdroj: Recepty 24/7

Palak paneer je tradiční ⁢indické jídlo, které se skládá zý seskupení svěžího špenátu (palak) a ⁣smaženého sýru⁢ (paneer). Tento‍ recept Vám přinese lákavý a výživný zážitek, který můžete doplnit grilovaným chlebem. Vydejte se na cestu do indické kuchyně s tímto⁣ snadno ⁢připravitelným ‌a chutným jídlem.

Suroviny:

  • 200 ‍g paneer sýru
  • 400 ​g špenátu
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 palice skořice
  • 4 hřebíčky
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/2 ⁤lžičky⁣ mletého koriandru
  • 1/2 lžičky mleté ⁣kardamomu
  • 1/2 lžičky mletého⁣ kuminu
  • 2 lžíce oleje
  • 1 ​lžíce⁢ másla
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • sůl⁣ podle chuti

Postup:

  1. Paneer nakrájejte na ​kostky⁣ a lehce osmahněte na pánvi s ‍olejem. Odstavte a nechte stranou.
  2. Špenát opláchněte a spařte vroucí vodou.‌ Vymačkejte a rozmixujte​ na hladkou pastu.
  3. Cibuli a česnek najemno nakrájejte.
  4. Na pánvi rozehřejte máslo‍ a přidejte ⁢skořici a hřebíčky. Po chvíli ​přidejte cibuli a česnek a osmahněte ​dozlatova.
  5. Přidejte‍ kurkumu, koriandr, kardamom a kumin a ‌promíchejte.
  6. Přidejte​ špenátovou pastu ⁣a smažte 2-3 minuty.
  7. Přidejte ​osmažený paneer a smetanu. Osolte podle chuti ⁢a nechte vařit 5 minut.

Servírování:

Palak paneer ⁢podávejte s grilovaným chlebem. Můžete ho také servírovat s ​rýží nebo‌ naan chlebem.