7. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Palak paneer je tradiční indické jídlo, které se skládá zý seskupení svěžího špenátu (palak) a smaženého sýru (paneer). Tento recept Vám přinese lákavý a výživný zážitek, který můžete doplnit grilovaným chlebem. Vydejte se na cestu do indické kuchyně s tímto snadno připravitelným a chutným jídlem.
Suroviny:
- 200 g paneer sýru
- 400 g špenátu
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 palice skořice
- 4 hřebíčky
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 1/2 lžičky mleté kardamomu
- 1/2 lžičky mletého kuminu
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce másla
- 100 ml smetany ke šlehání
- sůl podle chuti
Postup:
- Paneer nakrájejte na kostky a lehce osmahněte na pánvi s olejem. Odstavte a nechte stranou.
- Špenát opláchněte a spařte vroucí vodou. Vymačkejte a rozmixujte na hladkou pastu.
- Cibuli a česnek najemno nakrájejte.
- Na pánvi rozehřejte máslo a přidejte skořici a hřebíčky. Po chvíli přidejte cibuli a česnek a osmahněte dozlatova.
- Přidejte kurkumu, koriandr, kardamom a kumin a promíchejte.
- Přidejte špenátovou pastu a smažte 2-3 minuty.
- Přidejte osmažený paneer a smetanu. Osolte podle chuti a nechte vařit 5 minut.
Servírování:
Palak paneer podávejte s grilovaným chlebem. Můžete ho také servírovat s rýží nebo naan chlebem.