5. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
Dýňová polévka s křupavým slaninovým chips
zdroj: Recepty 24/7

Dýňová ⁣polévka s křupavým slaninovým chips je ​vynikající a chutný recept, který vás zahřeje v chladných dnech. Tato lahodná polévka je připravována z ‍čerstvé dýně a dochucena aromatickými kořením. Křupavý slaninový ⁤chips přidává do receptu další vrstvu chuti ⁤a textury. S tímto jednoduchým a zdravým receptem můžete být jistí, že se ⁣vaši⁢ hosté nebudou nudit!

Recept na Dýňová polévka s křupavým slaninovým chips

Suroviny:

  • 1 malá dýně (cca 800 g)
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 4‌ plátky⁣ slaniny
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 200 ml​ smetany ‌ke šlehání
  • sůl​ a pepř podle chuti
  • olivový olej
  • čerstvý tymián

Postup:

  1. Dýni očistěte, rozkrájejte na ‍menší kousky a odstraňte semena.
  2. Cibuli a česnek oloupejte a ‍nakrájejte nadrobno.
  3. Slaninové plátky nakrájejte na tenké proužky.
  4. V hrnci rozehřejte trochu olivového​ oleje a osmažte na něm slaninu,⁣ dokud nezíská křupavou konzistenci. Vyjměte
    ⁣ ⁢ slaninu z hrnce a nechte ji okapat na kuchyňském papíru.
  5. Do stejného hrnce přidejte cibuli a česnek a orestujte je dozlatova.
  6. Přidejte na drobno nakrájenou dýni a restujte ji s cibulí a česnekem⁣ asi 5 minut.
  7. Nalijte do hrnce zeleninový ​vývar a přidejte čerstvý tymián.
  8. Vše vařte na mírném ohni‍ asi 20 minut, dokud není dýně měkká.
  9. Odstraňte ‍tymián a polévku rozmixujte do hladka⁢ pomocí mixéru nebo tyčového ⁣mixéru.
  10. Přidejte smetanu ke⁤ šlehání a důkladně promíchejte.
  11. Dochuťte solí a pepřem podle chuti.
  12. Servírujte polévku posypanou křupavou ⁤slaninou na vrcholu.