1. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
„Boloňská omáčka s čerstvou bazalkou“
zdroj: Recepty 24/7

Boloňská omáčka s čerstvou bazalkou“ je⁣ lahodný italský recept, který zahrnuje směs jemně nasekaného hovězího a vepřového masa, ⁤cibule, mrkve a ⁢stroužky česneku závanem‍ lahodné bazalky. Tato ‌bohatá a aromatická omáčka se ‍vaří na mírném ohni, aby ⁣se dosáhlo maximální chuti a‌ konzistence. Vychutnejte si jej‍ s čerstvě ⁤uvařenou těstovinou nebo ⁢přelijte přes oblíbené sendviče či pizza. S touto⁣ recepturou si připravíte odpověď na vaše ⁢chuťové⁢ pohárky!⁣

Suroviny

  • 400 ⁣g​ mletého hovězího⁣ masa
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 400 g krájených rajčat ‍z konzervy
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 ⁣lžička sušeného oregana
  • 1 lžička⁣ sušeného bazalku
  • 1 lžička cukru
  • stroužek​ česneku
  • sůl a pepř dle chuti
  • olivový olej
  • čerstvá bazalka na⁤ ozdobu
  • 300⁤ g těstovin (např. špagety)
  • sýr​ (parmezán, Grana Padano) na‌ posypání

Postup

  1. Na ⁤pánvi ⁣smažte na olivovém oleji na drobno nakrájenou cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
  2. Přidejte⁣ mleté maso ‍a​ opékejte, dokud maso zezlátne.
  3. Přidejte krájená ​rajčata z konzervy, ​rajčatový protlak, sušené bylinky, cukr, sůl a pepř. Promíchejte a nechte vařit‌ na mírném ‍ohni asi 30 minut, nebo dokud omáčka nezhoustne.
  4. Vodu osolte a dejte vařit těstoviny​ podle pokynů na obalu⁣ do al dente.
  5. Omytou čerstvou bazalku si ‌připravte na posekaní.
  6. Těstoviny sceďte, smíchejte s boloňskou omáčkou a podávejte‌ ozdobené čerstvou bazalkou a syrem.