1. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
Sushi rolky z lososa
zdroj: Recepty 24/7

‌ Lákavé sushi ⁢rolky z lososa připravené doma! Naučte se, jak vytvořit svou vlastní japonskou ⁣specialitu, která vám rozproudí chuťové buňky. Sushi rolky‌ plné čerstvého lososa, zeleniny a rýže ‌jsou skvělým způsobem, jak si dopřát zdravý‍ a chutný oběd ⁤nebo večeři. Následujte jednoduchý návod a užijte‍ si tyto⁣ lahodné ‍kousky sushi přímo‍ ve ⁤svém domově.

Suroviny

  • 200 g⁤ sushiové ‍rýže
  • 300 g čerstvého lososa
  • 1 ⁤avokádo
  • 1 okurka
  • Eliška
  • Sojová omáčka
  • Wasabi
  • Ingredience ⁤na rýžový ocet:
    • 4 lžíce rýžového octa
    • 1 lžička ​cukru
    • 0,5⁣ lžičky soli

Postup

  1. Uvařte sushiovou rýži suchou po⁢ dobu 15‍ minut.
  2. Připravte rýžový ocet‌ smícháním rýžového octa,‌ cukru ​a soli ve vhodném hrnci. Ohřívejte mírně, dokud se cukr ‍a sůl nerozpustí.
  3. Hotovou rýži přelijte⁣ rýžovým octem ⁢a překryjte⁣ utěrkou. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  4. Vyřízněte ‍lososa, avokádo‍ a okurku na tenké proužky zhruba 10 cm dlouhé.
  5. Na⁢ bambusový rohož (makisu) položte list nori‌ (mořské‌ řasy) a ⁤rovnoměrně na něj rozprostřete vrstvu rýže. Nechte volného‌ místa​ přibližně 2 cm od horního konce nori.
  6. Natřete wasabi po celé ‌délce ​rýže ⁣na její spodní stranu.
  7. Přidejte tenký⁤ proužek lososa, avokáda a okurky na vrchol rýže.
  8. Pomocí bambusové rohože pevně zavírejte sushi od nohou směrem k vám.‌ Opakujte tento postup, dokud⁢ nedokončíte všechny suroviny.
  9. Nožem‍ s ostrým nožem nakrájejte sushiové rolky na kousky o délce přibližně 2-3 ⁣cm.
  10. Sushi rolky podávejte s⁤ sojovou omáčkou a⁣ dalšími oblíbenými⁢ dipy.