31. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
Karamelizovaná bohatá pečeně.
zdroj: Recepty 24/7

Karamelizovaná bohatá ​pečeně je​ oblíbený recept⁢ plný ⁣lahodných chutí, který vám rozhodně rozproudí sliny. Tato vynikající pečená hovězí maso je pokryté vrstvou⁢ karamelu, která se při pečení rozpustí a vytvoří nádherně sladkou a křupavou krustu. ‍S jemnou citronovou omáčkou a aromatem ⁢bylinek se ⁢tento pokrm stane skutečným lahůdkou ⁤pro vaše chuťové⁣ buňky. Nenechte⁣ si ujít možnost vytvořit si ho sami a okořenit ⁢tak svou kuchyni. ⁤S‌ tímto receptem na karamelizovanou bohatou pečeni se stanete⁣ skvělým šéfkuchařem ve vlastním‌ domově!

Suroviny

  • 1 kg bohaté pečeně (vepřové, hovězí nebo ​drůbeží)
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 4 lžíce ‌hnědého cukru
  • 4 ​lžíce sojové ​omáčky
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 ⁤lžička sladké papriky
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

  1. Kuřecí pečeně nakrájejte na menší kousky. Vepřovou nebo ​hovězí​ pečeni zbavte tukových partií a nakrájejte na plátky.
  2. Cibule a česnek‍ oloupejte‌ a nakrájejte na tenké plátky.
  3. Na pánvi rozehřejte olej a opékejte v něm‍ pečeni, ​dokud nezezlátnou.
  4. Přidejte cibuli a česnek a ‌osmahněte je ⁣do lehkého zesklovatění.
  5. Přidejte hnědý cukr, sojovou⁢ omáčku, kmín a sladkou papriku. Promíchejte, aby se⁤ pečeně i cibule dobře obalily kořením.
  6. Přidejte sůl a pepř podle chuti ⁣a zalijte trochou vody.
  7. Zastavte plamen pod pánví ‌a přikryjte ji poklicí.
  8. Pečeně nechte dusit na mírném‍ ohni cca 1-1,5⁤ hodiny, dokud nezměkne ⁢a ‍nezkaramelizuje se omáčka.
  9. Občas promíchejte a případně podlijte vodou, pokud by se omáčka zahustila příliš rychle.
  10. Hotovou karamelizovanou pečeni podávejte s rýží, brambory nebo těstovinami.