30. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
Uzená kýta se zelím
zdroj: Recepty 24/7

Uzená kýta se zelím je tradiční české jídlo plné chutí. Tato lahůdka kombinuje uzenou kýtu s jemně nakyslým zelím, které mu dodává vynikající chuť a texturu. Připravte ⁣si tento chutný recept, který‌ si zamilují i vaši nejnáročnější hosté. Snažíte ⁣se ušetřit čas? Nezoufejte! Tento‌ recept​ je také⁤ rychlý a snadný k přípravě. Vychutnejte si výbornou kombinaci⁤ uzené kýty a zelí ještě dnes!

Suroviny

  • 1 ⁢uzená kýta
  • 500 g kysaného zelí
  • 2 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • 2 lžíce ⁣sádla
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

  1. Kýtu omyjeme pod tekoucí vodou a vložíme⁣ do hrnce. Přidáme vodu tak, aby kýta byla zcela ponořená. Přivedeme k varu a ⁣povaříme na mírném ohni přibližně 1,5 – 2 hodiny, dokud maso není měkké.
  2. V mezidobí oloupeme a ⁣nasekáme cibuli a česnek.
  3. Na pánvi rozpustíme sádlo a na něm zpěníme cibuli do sklovita.
  4. Přidáme nasekaný česnek a dusíme spolu krátce dozlatova.
  5. Kysané zelí důkladně opláchneme ‍pod tekoucí vodou a‍ přidáme do pánve. Promícháme a dusíme přibližně⁤ 5 minut.
  6. Kýtu vyjmeme z vývaru a necháme ji mírně zchladnout. ‌Poté ji zbavíme kostí a nakrájíme na plátky.
  7. Kýtu přidáme do⁤ zelí na pánvi a⁢ opatrně promícháme. Dusíme ještě asi 10 minut, aby se všechny přísady propojily.
  8. Přidáme sůl a pepř dle chuti. Podáváme​ s chlebem a kysanými​ okurkami.