29. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
Vepřová panenka s šípkovou omáčkou
zdroj: Recepty 24/7

Vychutnejte si lahodnou vepřovou panenku s šípkovou omáčkou. Tento recept vám přinese dokonalou kombinaci ​jemného masa a sladce kyselé⁢ omáčky. Užijte si tu neodolatelnou kombinaci chutí a překvapte své​ chuťové buňky tímto jedinečným pokrmem.

Suroviny

  • 500 g vepřové panenky
  • 2 lžíce oleje
  • sůl a pepř podle chuti
  • 1 cibule
  • 2 ​stroužky česneku
  • 250 ml vývaru
  • 250 ml šípkového džemu
  • 2 ⁣lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce hladké mouky

Postup

  1. Nejdříve ⁣si připravte ‍vepřovou panenku. Osolte a opepřete⁣ ji z obou stran.
  2. V ⁤hluboké pánvi si rozehřejte olej⁣ a vložte na něj vepřovou ⁢panenku. Smažte ⁢z obou stran, dokud není krásně zlatá. Poté vyjměte maso z pánve a ‌nechte‌ jej ⁢odpočinout na ⁢talíři.
  3. Do té samé ⁢pánve přidejte nakrájenou cibuli ‍a prolisovaný česnek. Restujte do​ doby, než ‍cibule změkne⁢ a ⁢začne se lehce zlatit.
  4. Přidejte hladkou ‍mouku a za⁤ stálého míchání ji restujte asi minutu, dokud nezezlátne.
  5. Pomalu ⁤nalijte vývar a šípkový džem do pánve. Přidejte také⁢ sójovou omáčku a za stálého⁣ míchání vařte omáčku, ⁤dokud nezhoustne.
  6. Po zhoustnutí omáčky vraťte vepřovou panenku do pánve a nechte ji ještě pár⁤ minut ​vařit, ​aby ‍se prohřála ⁤a propojila s omáčkou.
  7. Hotovou ⁤vepřovou panenku s šípkovou omáčkou⁣ podávejte s přílohou dle​ vlastního výběru, jako ‌jsou ⁢brambory nebo rýže.