28. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
Kung Pao tofu
zdroj: Recepty 24/7

Tento⁣ lahodný⁢ kung pao tofu je veganská varianta tradiční čínské speciality. Křehké ‍tofu je smažené ​a posléze podáváno s sezamem a arašídovými oříšky ‍ve sladkokyselé, mírně‍ pálivé omáčce. Určitě si vychutnáte tu nádhernou kombinaci ‍chuti a vůně, která ⁢vám zaručeně rozproudí chuťové buňky. Vyzkoušejte tento jednoduchý, ale zdánlivě sofistikovaný recept‌ na kung pao tofu a oslněte své přátele nebo rodinu tímto ⁣atraktivním veganským jídlem plným výrazných asijských‍ koření.

Suroviny

  • 400 g tofu, ‌nakrájené na kostičky
  • 2 ​lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce rýžového octu
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce​ vody
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 1 cibule,‍ nakrájená na půlměsíce
  • 3 stroužky česneku, rozmačkané
  • 1 červená paprika, nakrájená na proužky
  • 1 zelená paprika, nakrájená na proužky
  • 1 čajová lžička čínského ⁣pětimílového koření
  • 1/2 čajové​ lžičky červené papriky
  • 1/2 hrnku pražených arašídů
  • 2 zelené cibulky, nakrájené ⁤na kolečka

Postup

  1. Ve velké misce smíchejte sójovou omáčku, rýžový ocet,⁣ hnědý cukr, kukuřičný škrob a vodu.
  2. Přidávejte tofu a promíchejte, aby⁣ bylo tofu dokonale obalené směsí.
  3. Na středně⁤ vysokém plameni ohřejte olej v pánvi a přidejte cibuli. Smažte cibuli asi 2 minuty, dokud nezměkne.
  4. Přidejte česnek, papriky, čínské pětimílové koření a červenou‍ papriku. Smažte dalších 2 minuty.
  5. Přidejte tofu s marinádou do pánve​ a smažte asi 5 minut, dokud se ⁤tofu nezačne zlatit.
  6. Přidejte⁣ pražené arašídy⁢ a zelené cibulky. Smažte další 2 minuty.
  7. Podávejte teplé⁣ s⁤ rýží nebo ⁤nudlemi.